LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 4 June 2018

In My Definition of ... Lamb Chop

Assalamualaikum.

Dah agak lama jugaklah mama stick to this recipe bila sampai masa nak makan kambing. Hehehe. Resipi ni memang worth to try. Resipi asal credit to habang KHM, Gigih oiii mama cari link kat fb dia. Jenuh scroll 2 tahun punya gambar. Adoiiiila. 


Menarik, kan? Menarik, kan? Ni fusion nama dia. Menu western yang diadaptasikan dengan citarasa tekak jawa kita. As usual, walaupun resipi orang tu dah cukup baik, mama mestilah nak memandai-mandai lagi. Hehehe. 

Moh cekidaut resipi.

LAMB CHOP

Bahan-bahan:
1 kg kambing - dibersihkan
2 batang serai
1 sudu cili kisar
1 sudu rempah kari
1 sudu lada hitam (biji)
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
Sedikit kicap
Sedikit sos tiram
Garam
Gula merah

Cara-cara:

DAGING KAMBING
1- Semua bahan diblend halus dengan sedikit minyak dan sedikit air.
2- Adjustkan rasa dan perap kambing selama yang boleh.
3- Masak selama 45 minit (style abang KHM). 
4- Masak cara mama: High-pressure selama 15-20 minit, 
air-fried (high heat 200C) selama 8-10 minit.   

BLACKPEPPER SAUCE
1- Panaskan butter dan masukkan tepung. Kacau hingga jadi roux. 
2- Masukkan lebihan perapan & air daging yang keluar masa masak tadi. 
3- Kacau hingga kuah memekat. 
4- Tambah sos blackpepper (kalau ada), serbuk blackpepper, serbuk white pepper.
5- Adjust rasa dan padamkan api. 
6- Jika kuah terlebih pekat, tambahkan sedikit air/chicken stock/brown stock (air rebusan daging).

p/s:
#1- Sebelum air-fried kan, mama suka celup dulu kambing dalam kuah, then baru air-fried. Nanti dia caramelised, sedap hohoiiii. 
#2- Masa nak hidang/makan, curahkan selambak lagi kuah. Punya nikmat makan, sampai orang yang kata tak makan kambing pun makan bertambah-tambah. Hehehe. 


No comments:

Post a Comment