LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 5 June 2018

In My Definition of ... Masak Lemak Cili Api Tulang

Assalamualaikum.

Tualng lembu, selama mama hidup ni, balik-balik memang masak sup ajelah. First round memanglah sedap, tapi bila dah masuk ke round-round seterusnya, dah hambar. Hehehe. Kena pulak tekak jawa, kalau tak pedas, tak berapa nak lalu kat tekak, dah kena buat sambal pulak. Kan banyak kerja tu. 


Disebabkan nak ciptakan satu kelainan, nak makan tulang, tapi nak yang pedas-pedas, maka jadilah masak lemak cili api ni ha. Cara mama masak masak lemak cili api ni sama je, yang lain haiwan korban dia tu je. hehehe. 


MASAK LEMAK CILI API TULANG LEMBU


Bahan-bahan:
1 kg tulang lembu - dibersihkan
1 kotak santan
2-3 biji cili padi bangla*
1 labu bawang besar (M)*
2 ulas bawang putih (M)*
1 inci halia*
1 inci kunyit*
1 batang serai - diketuk
1 keping asam keping
1 helai daun kunyit - diracik halus
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1- Semua bahan * ditumbuk halus. 
2- Masukkan bahan tumbuk, serai, tulang, asam keping dan sedikit garam ke dalam pressure cooker. 
3- Masukkan sedikit air (ngam-ngan hingga tenggelam semua tulang) dan rebus selama 10 minit. 
4- Masukkan santan dan kacau agar santan tidak bergumpal. 
5- Perasakan dengan garam.
6- Taburkan daun kunyit dan padamkan api. 
7- Sedia untuk dihidang.





No comments:

Post a Comment