Assalamualaikum.
Bulan-bulan puasa ni kan, selalunya tekak lebih berselera dengan lauk-lauk kampung, lagi-lagi sambal belacan. Hari-hari makan sambal belacan pun takpe. Dah dapat sambal belacan depan mata, silap-silap beriyani power lalu pun tak layan dah ni.
MIL sangat suka kalau mama buat sambal belacan, be it sambal belacan jenis apa pun. Kata dia nak mintak mama buatkan tu jaranglah, tapi bila mama dah buat, boleh nampaklah dia punya pulun tu macam mana. Hehehe. Well, it's air tangan, guys. (Riak, hahaha).
Sini mama share resipi sambal belacan yang ada dalam koleksi mama. Basic sambal adalah sama untuk setiap jenis sambal yang mama share sini.
SAMBAL BELACAN BASIC
Bahan-bahan:
2 biji cili hidup
3 biji cili api bangla
1 inci belacan
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit jus limau nipis/air asam jawa
Cara-cara:
1- Tumbuk halus semua bahan, kecuali jus limau nipis.
2- Setelah semua bahan halus, masukkan jus limau dan gaul rata.
3- Sedia untuk dihidangkan.
KOLEKSI SAMBAL BEST
1- Sambal kacang
Bahan-bahan:
Basic sambal
1 ulas bawang putih - ditumbuk
2-3 sudu kacan tanah - toasted & ditumbuk
Sedikit gula merah (bagi color lebih gelap)
Cara-cara:
-Gaul rata semua bahan sebelum dihidang.
2- Sambal Ikan Rebus
Bahan-bahan:
Basic sambal
1/2 biji tomato - diotong kasar & ditumbuk
1 ekor ikan kembung - direbus & diambil isi
Cara-cara:
-Gaul rata semua bahan sebelum dihidang.
3- Sambal Ayaq Mata
Sambal ayaq mata |
4- Sambal Buah Kuinin/Bacang
Bahan-bahan:
Basic sambal
1/2 biji buah bacang/kuinin
Cara-cara:
-Gaul rata semua bahan sebelum dihidang.
5- Sambal Tempoyak
Bahan-bahan:
Basic sambal
1 sudu besar tempoyak
Cara-cara:
-Gaul rata semua bahan sebelum dihidang.
5- Sambal Buah Binjai
Bahan-bahan:
Basic sambal
1/2 biji buah binjai
Cara-cara:
-Gaul rata semua bahan sebelum dihidang.
p/s:
#1- Disertakan kamus buah-buah exotic (agaknyalah) diatas.
Buah bacang |
Buah kuinin |
No comments:
Post a Comment