LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Monday 4 June 2018

In My Definition of ... Nasi Ulam

Assalamualaikum.

Amboiii. Lamanya berehat. Hahaha.

Dulu-dulu, masa kecik-kecik, bila bulan puasa, mesti abah akan request mak untuk buat nasi ulam. As a budak kecik,  mestilah mama tak suka, apa ni, nasi campur macam-macam, kan. Bila dah besar (read: tua) tiba-tiba tekak terasa nak makan. Disebabkan ramai adik-beradik balik rumah MIL baru-baru ni, so that'sit, jomlah kita buat.


First time sebenarnya try buat ni, after sooooooooooooo many years tak makan.

Ulam-ulaman yang terlibat.
Next time, kalau nak buat lagi, kena banyakkan lagi ulam tu, pastu kena lebihkan ikan masin, mungkin boleh tambahkan telur masin. 

So, resipi, jom?

NASI ULAM


Bahan-bahan:
3-4 cawan nasi putih, disejukkan
2 ketul ikan tenggiri masin- digoreng, diasingkan tulang dan dihancurkan
2 kuntum bunga kantan
3 batang serai
3 helai daun kunyit
3-4 helai daun limau purut
Sengenggam daun kesum
2 labu bawang besar
Ulam-ulaman pilihan

Cara-cara:
1- Semua tumbuhan diracik halus ala bunga rampai.
2- Semua bahan disatukan dalam bekas dan digaul rata. 
3- Adjust rasa (tambah garam jika kurang masin, etc)
4- Siap dan sedia untuk dihidang. 

p/s:
#1- Hari tu mma guna ikan kembung masin. Dah letak 5 ekor pun still kurang rasa lagi. Next time memang kena guna ikan tenggiri masam tu. 
#2- Boleh makan dengan lauk-pauk macam nasi biasa. 


  

No comments:

Post a Comment