LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday 20 May 2014

Bila Dah Tuo ni...

Assalamualaikum...

Sejak dua menjak pregnant ni kan...acehhhh... semalam alhamdulillah, dah 15 minggu. Walaupun dah 15 minggu, ada few mende yang mama still tak berani nak makan. Jangan berani-berani, takut cerita lama berulang kembali. Gittttuh. Hehehehehe... Kalau sebelum ni mama pantang jumpa, now kenalah mama betul-betul pantang mengikut definisi yang sebenar-benarnya. Apa ko merepek ni, labuuuuuu? Sekarang ni mama memang takkan sentuh punya nanas, air tebu, tapai, and air bergas. Adala sekali dua masak nanas, tapi mama tak makanlah nanas tu, mama makan kuah jelah sudahhh.

Masa pregnant kan Adam dulu, mama tibai semacam jek semua mende. Takde pantang, takde apa. Yelah, takde alahan katanya. Sampaikan masa tu siap kena sound dengan MIL sebab makan terlalu banyak. Dia takut mama mendouble or mentriple kot. Hehehehe... Walaupun makan macam jin, tapi badan takdelah mendugong sangat. Dah 5 bulan pun perut shomel jek.

Masa pregnant kan Angah, mama cerewet sikit makan. Nasi lemak memang big no lah. Dengar jek dah kembang tekak, belum makan lagi. Ayam pun kira last resortlah. Mama perasan jugaklah, masa Angah, perut agak besar sikit, as compared to masa Adam dulu. Sekali keluar, memang besar ko. 3.72kg.

Semakin banyak kali mama pregnant, semakin mama jadi makin cerewet bab makan. Sebelum ni, sebab makan kat rumah MIL, so apa yang dia masak tu, boleh telan tak boleh telan, telankan lah jugak. Sekarang nak makan apa, sendiri punya pasal. Dah sesorang ni, layan jelah tekak sendiri, kan. Tu yang kadang-kadang dinner sandwich jek. Dah tengok tu tak selera, tengok ni tak selera. Makan jelah apa yang ada, janji makan.

Masa buat buku pink aritu, berat mama 64kg. Gila berat hoih. Last month check-up, berat turun sikit. Now, hari-hari timbang gitu ajelah beratnya. Tak naik-naik. Takut next check-up bising pulak Dr nye.

Now setiap pagi setiap hari, mama akan breakfast nasi. Pukul 630 pagi dah breakfast nasi. Ko mampu? Hahahaha. Kang masuk ofis nak tunggu memasing keluar makan, mau kebulur mama. Kang mulalah nak muntahlah, nak pitamlah. Hadoiiiiii. Macam-macam hal lah.

So, apa yang selalu maam masak pagi-pagi? Hehehehe...

Daging Goreng Kunyit

Aritu ada lebih, bekalkan ada orang tu sikit. Hehehehehe


Scramble egg pedas.

Paling selalu ulang-ulang. Hehehehehe. Sebab paling sonang and yang penting, sodap.


Ikan keli sambal.

Tetiba teringin. Masak stail mak kedah, letak daun kesum sikit. 


Spageti 



Hati ayam masak kicap.

Enath apsal, tetiba teringin pulak nak makan cenggini. Beli hati 2 ketul, baru 50 sen. Hehehehehe. Dapat jugak 2 kali makan. 

Kadang-kadang tak tau nak masak apa, mama buat nasi goreng jek. Selalunya mama masak jenis yang campak-campak jek, senang. Pagi-pagi kot, tak kuasa lah mama nak perah santan segala. 

Oh, mengandung kali ni mama suka makan pedas-pedas. Sebab tu semua lauk pun ada cili. Cili padi ye uolsss, cili hidup iolss tak layan. hehehehehe. Kalau dapat sampai meleleh air mata tu lagi best rasanya. Tulah, mengandung dah tua-tua ni. 





3 comments:

  1. Hamboi x tua mana la!!! Aku preggy br la tua..hahaha.tp faham apa maksud ko tu.

    Yg ni baby girl kot? semacam je...rindu tgk noni preggy lg!!! hehehehe.....take care!!!

    ReplyDelete
  2. Dgg grg kunyit sodap! thanx non!! :)

    ReplyDelete
  3. Ya Ampun nape daging goreng kunyit tu nampak sedap sangat noni? hehehe

    ReplyDelete