LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday 23 October 2015

In My Definition of...Pucuk Ubi Goreng Meratapi

Assalamualaikum...

Lama sangat aihh mama ni menyepi. Acah-acah buzy sangatttt. Hehehehe.

Hari tu pergi rumah atok (in-law), tanpa segan silu mama pun pi lah kutip pucuk ubi. Belum kutip lagi, dalam kepala dah terbayangkan dah sedapnya kalau goreng garing-garing, pastu pedas meletop-toptop pulak tu. Pehhh...berasap bontoitt.

Mama tak pernah pun makan ni sebelum ni, masak apatah lagi. Pernahlah baca kat blog. Kalau pucuk ubi masak lemak tu, selalu jugaklah makan. Makan ye, bukan masak. Yang selalu masak tu MIL. Hewhewhew. Menantu hantu memang begitu.

Mama masak ni pun try-and-error, cara suka hati mama jelah. Sebab tak pernah pun tengok orang masak. Ikut sedap tekak sendiri aje. Heheh.

So, cekidaut!

PUCUK UBI GORENG MERATAPI


Bahan-bahan:
Pucuk ubi-direbus dan digoreng garing. 
Ikan bilis-digoreng garing
Bawang merah]-blend/tumbuk halus
Bawang putih ]-blend/tumbuk halus
Cili padi          ]-blend/tumbuk halus
Garam & gula secukup rasa.
Minyak untuk menumis. 

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk/blend tadi. Tumis hingga cili garing. 
2. Perasakan dengan gula dan garam. 
3. Masukkan ikan bilis dan pucuk ubi yang telah digoreng garing tadi. Kacau rata hingga semua telah bersalut dengan sambal yang sedap lagi pedas itu. 
4. Sedia untuk dihidang. 

P/s:
#1- Masa nak tumis tu, lagi sedap bila guna minyak yang banyak. Kalau korang adalah spesis yang berdiet, jangan risau sebab minyak tu nanti korang boleh ceduk dan buang masa korang nak hidang nanti. Kalau sayang nak buang, nak buat goreng ikan pun boleh. Minyak kan mahal sekarang. Eh? Tu minyak lain. Hahahah. 
#2- Adalah lagi sedap kalau bawang merah tu (mama guna bawang besar je, senang keje..hehehe) korang lebihkan. 
#3-Cili tu, mama letak segenggam sebab memang mama nak pedas biar bontoit semua orang melecet. Hehehe. Ikut koranglah nak pedas macam mana. Korang lebih kenal cili engkorang. 


No comments:

Post a Comment