LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday 22 February 2017

In My Definition of ... Paprik Sotong

Assalamualaikum.

Sekarang ni rasa macam malas betul nak masak. Nak masuk dapur pun punyalah bercinta. Weekend hari tu tetiba macam terdatang pulak mood nak memasak tu, makanya jadilah Paprik Sotong.

Alkisahnya, tekak rasa nak makan yang pedas-pedas, tapi cam boring dah kalau sotong tu asyik-asyik sambal je. Actually, ni first time mama try masak sotong paprik ni ha. Kalau ayam tu, selalu lah. Apa ada hal, kan. Asal lepas tekak sendiri nak telan, sudehhhh. Hehehehe.


PAPRIK SOTONG

Bahan-bahan:
3 ekor sotong (sederhana besar) - dibersihkan & dipotong ikut suka.
2 sudu cili kisar
Bunga kobis dan jagung muda
Cili hidup - dihiris kasar
1 labu bawang besar (saiz sederhana) - dipotong ikut suka
1 inci halia - dipotong nipis
2 ulas bawang putih - diketuk
1 batang serai - dititik.
2 helai daun limau purut - dicarikkan 
2 sudu besar fish sauce
1 sudu besar sos cili
Garam gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga naik bau. 
2- Masukkan serai dan daun limau purut. Tumis seketika. 
3- Masukkan cili kisar. Masak hingga cili garing. 
4- Masukkan sayur. Biarkan seketika hingga sayur lembut sedikit. 
5- Masukkan sotong, bawang besar dan cili. Gaul rata. 
6- Masukkan sos cili dan fish sauce. 
7- Perasakan dengan garam dan gula. 
8- Siap. Sedia untuk dihidang. 

p/s:
#1- Kalau nak lagi pedas, boleh ketuk 2-3biji cili api dan masukkan. 





No comments:

Post a Comment