LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Monday 14 September 2015

In My Definition of... SAMBAL PETAI GARING GERING

Assalamualaikum...

Walaupun mama selalu fefeling yang mama ni orang bandar sebab tinggal di bandar, (bandar apalah nya Jasin ni ), tapi kalau dah tekak bertaste desa, nak buat macam mana. Hahaha. Mama bukanlah pemakan petai tegar. And kalau mama nak makan pun mestilah bukan hari bekerja.. Kau nak mampus, kang cakap satu kelas bau petai. Hahahaha.

Adalah satu hari tu, tengah usha-usha lauk, eh terserempaklah pulak dengan petai ni ha. Dah siap kopek semua. Bukan main mahal petai ni eh. Masa tengok petai tu rasa macam, hemmm... lazat jugak kalau disambalkan dengan ikan bilis ni. Tapikan, mama fail sikit kalau buat sambal yang kuah selautan tu. Kalau sambal kering ni, terrerlah. Tu yang mama buat sambal kering aje tu.

SAMBAL PETAI GARING GERING


Bahan-bahan:
Segenggam isi petai
Segenggam ikan bilis
2-3 sudu besar cili kering yang dah diblend
Minyak
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Angakt dan ketepikan.
2. Alihkan minyak ke bekas lain dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Tumiskan cili kisar hingga garing. 
3. Masa tumiskan cili ni, masukkan sekali petai tadi. 
4. Bila cili dah garing, perasakan dengan garam dan gula sesedap rasa. 
5. Masukkan ikan bilis yang dah digoreng tadi dan gaul rata sampai semua ikan bilis elok bersalut sambal. 
6. Padamkan api dan sedia untuk di-ngap. 

P/s:
#1- Cili kering tu mama dah siap-siap blend dengan bawang merah and bawang putih. Lagi banyak bawang, mama rasa lagi sedap cili tu (bila kita guna untuk masak). 
#2- Ikan bilis yang sedap adalah sedikit mahal. Tapi berbaloilah walaupun mahal sebab ikannya cantik dan bila goreng, rangup elok jek. Takdelah terkehel rahang korang mengunyah. 
#3- Mama tak letak air asam jawa. Kalau korang nak letak, silakanlah. Takde masalah. 



No comments:

Post a Comment