LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Thursday 10 September 2015

In my definition of... SIAKAP TOMYAM LEMAK SIANTAN

Assalamualaikum.

Bukan main menggeletis rasanya hati mama ni nak share resipi tapi gambar pulak tak boleh nak transfer. Hangin jugaklah mama dengan pc ni. Pc dah tua oii. Kalau sekolah, dah darjah 1 dah pun. So harap maklum sajalah. Pc ni pc kat rumah, mama bawak ke ofis sebab pc ofis dah diambik balik. Dah lama gila kot tak guna pc ni, jadinya mama pun dah tak paham dah peel dia. Hehehehe. Now mama dah tau dah trick nak transfer gambar, makin menggeletislah rasa hati ini nak mengeshare resipi, WALAUPUN takde sapa-sapa pun yang nak. Hahahaha. Ada aku kisah? *flip shawl*

Oklah, straight to the point. Mama masak ni before pegi hantar Dikyah balik UTM last weekend. Ko mampu makan ikan siakap time breakfast? Hahahaha. Mama taktaulah apa ke namanya, sebab mama masik main ikut suka tekak mama rasa nak makan apa. Hahahaha.





SIAKAP TOMYAM LEMAK SIANTAN

Bahan-bahan:
1 ekor Ikan siakap
1 biji Bawang besar 
2 ulas Bawang putih
1 inci Halia 
1 inci Kunyit hidup(optional)
10-15 biji Cili padi
1 biji Tomato, didadu
1/2 cawan Santan
2 batang Serai, dihiris-hiris
1 Kiub tomyam
Daun limau purut, dihiris halus
Garam dan gula secukup rasa. 

Cara-cara:
1. Ikan dibersihkan dan digoreng garing. Letak te
2. Tumbuk 1/2 biji bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, dan cili padi. Serai yang dah dihiris pun boleh ditumbuk kasar.
3. Tumis bahan yang ditumbuk tadi hingga naik bau.
4. Masukkan kiub tomyam dan daun limau purut. Masak hingga garing bahan tumisan tadi.
5. Masukkan santan, tomato dan 1/2 biji bawang besar yang dihiris.
6. Perasakan dengan garam dan gula sesedap rasa tekak masing-masing.
7. Biarkan kuah mendidih seketika, dah siap.
8. Kuah bolehlah dicurahkan ke atas ikan yang dah digoreng tadi.


P/s:
#1- Ikan tu mama gaul garam kunyit jek masa nak goreng tu. Kalau korang nak fefeeling  macam kat restoren yang korang makan dua tahun lepas, bolehlah gaulkan dengan tepung jagung. Tak payah bancuh. Bedakkan jek ikan korang tu dengan tepung jagung, then gorenglah dalam minyak yang panas berasap-asap. Jangan lupa tabur garam sekali masa nak bedakkan ikan korang tu. 

#2- Mama masak main campak-campak, so segala bilangan tu mama main agak-agak sajork. Kalau korang suka nak pedas, letaklah cili banyak. Kalau tak berapa suka pedas, kurangkan cili nya. Kang berasap buntuiut korang pulak kang main ikut bulat-bulat resipi ni ha. 

#3- Boleh jugak kalau nak masak stail ni dengan apa jua haiwan kesukaan tekak korang. Mama dah try dengan udang, memang sedap la woih! Hehehe. 





No comments:

Post a Comment