LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday 11 December 2015

In My Definition of... Nasi Lemak Kukus

Assalamualaikum...

Ada la kot dalam 3 minggu lepas Kakngah tanya, macam mana nak masak nasi lemak kukus? Sebab katanya, dia buat tak jadi. Dia try resipi yang dia dapat kat tenet, tapi nasi nya lembik. Alamak. Mama tak pernahlah pulak buat nasi lemak kukus ni. Mama selalu kukus nasi ni sebab masa masak tu nasinya macam jelatah. Kang asyik dok tambah air jek, lembik benyek pulak jadinya. So, cara paling selamat, kukuskan jelah nasinya. InSyaallah, takkan terlembik terter apa semua tu. Nasi akan masak elllok. Kalau hidang kat bakal mak mertua, confirmlah jadi menantu. Hihihihi. Please take note ye. Ni petua untuk nasi berperisa. Kau nasi putih pun tak reti masak, lempang kau jap lagi.

So, bila weekend mama pun cepat-cepatlah buat. Kalau tak buat, mana nak datang tutorial bergambarnya. Hihihi. Satgi dok habaq blablabla pakai ayaq lioq ja, tak paham pulak.


Nasi Lemak Kukus Mama Style


Bahan-bahan:
4 cawan beras, dicuci bersih dan ditoskan
1 inci halia,dihiris
2 ulas bawang putih,dihiris
1 biji bawang besar ( S ),dihiris
 2 helai daun pandan
1 batang kulit kayu manis
1 kotak santan
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1) Semua bahan disatukan dalam periuk. Sukat air+santan mengikut sukatan biasa seperti nasi putih. Masak seperti biasa.


2) Setelah nasi separuh masak, alihkan ke kukusan dan kukus sehingga nasi masak sepenuhnya. 


3) Nasi telah siap dan sedia untuk dihidang. 


p/s:
1- Boleh kawankan nasi ni dengan sambal ikan bilis kering  and ayam goreng berempah. Nah, complete set mama bagi kat ampa. Timun pi tanam sendiri. Heheheh. 
2- Sambal lebih tu sapa nak resipi kena tunggu tahun depan . ;P
3- Dalam air kukusan tu, mama campakkan jugak daun pandan. Terus rumah kau bau semerbak aroma daun pandan. Macam bilik pengantin. 









No comments:

Post a Comment