LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday 23 December 2015

In My Definition of ... Sambal Ikan Bilis

Assalamualaikum...

Sejak tinggal kat rumah nenek sepanjang cuti ni Along dah pandai makan sambal ikan bilis. Wehuuu. Sonang kojo mama eh. Tapi Along suka makan kuahnya je, ikan bilisnya taknak. Entahpape.

Pagi ni, awal-awal pagi dah masak sambal ikan bilis sebab nak bawak bekal ke ofis. Hari ni bodyguard nak ikut lah pulak. Konon cam malas nak turun pergi makan. Sekali, sampai 3 keping roti canai bodyguard bedal. Hehehe. Lapau benau le tu.

Check it out bebeh!

SAMBAL IKAN BILIS


Bahan-bahan:
Segenggam ikan bilis
1 biji bawang besar (sebesar penumbuk seorang baby)
2 ulas bawang putih 
Belacan
3 sudu besar cili kisar
2 keping asam keping
minyak untuk menumis
Garam, gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan ketepikan.

2. Bawang besar, bawang putih dan belacan ditumbuk.

3. Asingkan minyak tadi dan tinggalkan sikit agak-agak untuk menumis. Tumiskan bahan yang ditumbuk.

4. Bila bawang dah garing, masukkan cili kisar an masak lagi hingga cili garing. 

5. Tambah air untuk jadikan lebih berkuah, asam keping dan masak lagi seketika. 

6. Perisakan dengan garam dan gula. 

7. masukkan ikan bilis dan gaul sebati. 

8. Sedia untuk dihidang. 

p/s:
1- Kalau kurang kerajinan macam mama, ehem, bawangs and belacan tu boleh diturrr sekali dengan cili. Takpe. Kadang-kadang mama pun buat macam tu. Kaddang-kaddang. Hahaha.


No comments:

Post a Comment