LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Thursday 4 February 2016

In My Definition of... Sambal Ayam

Assalamualaikum.

Sambal ayam kesukaan anakanda yang dibentokan tu hari. ;P. Mama punya style of cooking takdak style punya. Hahahaha. Padia ni? Mama memasak without assistant, so of courselah pilihan mama yang simple-simple aje cara masaknya. Lagi pulak, mama ni kurang kesabaran rasanya nak hadap mende yang leceh-leceh ni. Tiap kali nak masak, nak kena tumbuk. Adoiiiii. Memang taklah.

Eh, jomlah cekidaut resepi.

SAMBAL AYAM ANAKANDA


Bahan-bahan:
2 keping dada ayam, dibersihkan dan dipotong ikut suka.
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram *optional
1 labu bawang besar, dihiris
1 biji cili hidup, dihiris
Minyak untuk menggoreng 
Garam, gula secukup rasa.

Cara-cara:
1. Ayam digaul dengan garam kunyit dan digoreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Kurangkan minyak gorengan tadi. Tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar dan tumiskan cili kisar hingga garing dan pecah minyak. 
3. Masukkan semua bahan dan sesuaikan perasa. 
4. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih. 
5. Masukkan ayam dan biarkan seketika. 
6. Kacau sebentar sebelum dipadam api. 
7. Siap dan sedia untuk dihidang. 


p/s:
# Ayam boleh juga kalau nak digoreng separuh masak. Tapi bila masukkan ke dalam kuah (step 5) kena biar lama sikitla supaya ayam betul-betul masak. Lebihkan air juga. 





No comments:

Post a Comment