LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday 12 April 2016

In My Definition of ... Ayam Masak Kicap Special

Assalamualaikum.

Kat rumah ni kalau hari-hari buat ayam masak kicap pun takpe. Iyelah, budak manalah yang tak suka ayam masak kicap,kan? Ada ke? Tapi itulah. Dah kalau hari-hari itu je lauknya, mak bapaknya pulak yang naik boring kan? Macamkan emaknya tahu masak itu jelah lauknya pun. Eheh. So, sebab taknak boringkan apaknya (eh!), kenalah mama menunjuk pandai mempelbagaikan jenis masakkan kicap. Hihi.

Maka, terhasillah...

AYAM MASAK KICAP SPECIAL



Bahan-bahan:
2 ketul whole leg, dipotong kecil 
1 kiub tomyam
1/2 biji bawang merah, ditumbuk kasar
1 inci halia, ditumbuk kasar
1 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
1 sudu teh pes asam jawa 
1 cawan air
2 sudu besar sos cili
2 tangkai daun kari
1 pokok daun bawang, dipotong 1inci.
Minyak untuk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Ayam digaulkan dengan garam dan kunyit, dan digoreng hingga masak. Angkat dan ketepikan. 
2. Asingkan minyak gorengan ayam tadi dan tinggalkan sedikit untuk menumis. Tumiskan bahan tumbuk dan daun kari. 
3. Setelah naik bau, masukkan kiub tomyam. Kacau hingga kiub larut dan pecah minyak. 
4. Masukkan pes asam jawa, air dan sos cili. Kacau hingga semua bahan sebati. 
5. Renjiskan dengan kicap. 
6. Perasakan dengan garam dan gula mengikut selera masing-masing. 
7. Masukkan ayam dan gaul hingga semua ayam disalut kuah. Biarkan seketika. 
8. Masukkan daun bawang dan kacau seketika. 
9. Padamkan api dan sedia untuk dihidang. 

p/s:
1- Bahagian putih dekat daun bawang tu (Bawang dia eh?) mama potong and mama tumbuk sekali dengan bawang merah. 
2- Masak kicap style ni ada rasa masam-masam, manis and masin. 
3- Mama guna kicap manis. Kalau uolsss guna kicap masin @ kicap pekat, kena rasalah betul-betul garam gulanya. 






No comments:

Post a Comment