LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Saturday 23 April 2016

In My Definition of... Sotong Masak Asam

Assalamualaikum.

Mama pernah tanya arwah mak, mana datang resipi ni. Takdele pelik nau-nau sotong masak asam tu, biasa je. Tapi cam pelik sebab tak pernah pulak jumpa kat mana-mana kedai atau restoren jual sotong masak gini. Mak kata, it was from Tok Maksu (nenek kitorang lah).

Mama rasa, masakan ni terhasil pun by accident la. Hahahaha. Tak percaya? Jom cekidaut resipi.


SOTONG MASAK ASAM


Bahan-bahan:
Sotong, dibersihkan dan dipotong ikut suka.
1 sudu teh pes asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam dan gula sesedap rasa. 

Cara-cara:
1. Gaulkan sotong dengan pes asam jawa dengan garam dan gula. 
2. Masukkan ke dalam kuali dan masak atas api yang sederhana hingga air sotong kering. 
3. Masukkan minyak masak dan kacau rata. 
4. Padamkan api dan sedia untuk dihidang. 


p/s:
1- Walaupun rupa dia macam tak semenggah sikit, percayalah cakap mama you'll neve had enough of it once u dah rasa. Sotong ni rasa dia masam-masam manis gitu. 
2- Sodap makan dengan nasi panas-panas. 

No comments:

Post a Comment