LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Monday 13 June 2016

In My Definition of... Bubur Lambuk

Assalamualaikum.

Awal mama masak bubur lambuk aritu. Masak awal sebab nak bagi anak dara makan. Well, budak-budak memang suka makan bubur eh? Boringlah asyik makan bubur biasa yang plain tu jek. Kita menjobola sikit kita pandai masak bubur lambuk kat MiL kita. Kahkahkah.

Resipi ni has taken me wayyyy back to 2006-2007. Zaman baru-baru kahwin. Masa tu balik berbuka kat kampung, ada bubur lambuk. Masjid kat rumah MiL tu tiap-tiap tahun masak bubur lambuk. Tapi tulah, my tekak said tak sedap. Adehh. So, setelah mama belek-belek apa ada dalam bubur tu, plus riki-riki sikit dengan FiL masa tu, then terhasillah bubur lambuk style mama. Pada mama, inilah bubur lambuk tersedap tiada tandingan. Hahahah.(Iyelah, mama jelah yang masak terpaling sedap... Bluwekkk!)

Jangan tanya pasal bubur kampung baru yang famous seantero Malaya tu, sebab mama tak pernah rasa.

BUBUR LAMBUK 


Bahan-bahan
1/2 cawan beras, dicuci dan direndam seketika
1 biji bawang besar (M),ditumbuk
2 ulas bawang putih, ditumbuk
1 inci halia, ditumbuk
1 sudu besar udang kering, direndam dan ditumbuk
1 batang serai, diketuk
1/2 cawan mix-vegies
1/2 cawan isi ayam, dicincang
1 cawan santan
Stok ayam / Kiub ayam
Air secukupnya
Garamsecukup rasa
Daun pandan
Butter untuk menumis. 

Cara-cara:
1. Panaskan butter dan sedikit minyak. 
2. Tumiskan bahan tumbuk dan serai hingga naik bau. Campakkan jugak daun pandan.
3. Setelah agak garing, masukkan ayam dan gaul rata. 
4. Masukkan air (agak-agak) dan stok ayam. Masukkan beras. Kacau.
5. Masukkan mix-vegies. Kacau rata. 
6. Setelah beras cukup kembang, masukkan santan.
7. Sesuaikan perisa dengan garam.
8. Padamkan api dan sedia untuk dihidang. 


p/s:
#1- Isi ayam tu bolehlah diganti dengan apa-apa isi haiwan kegemaran. Daging boleh, udang pun sodap. Tapi udang mungkin lepas goreng sikit tu (sebelum masukkan air) kena keluarkan. Kang masak udang lama nau, dah tiada beza rasa udang kau dengan selipar. Kemain liat. Hihihihi. #Tips

#2- Masa tumis tu, kalau ada miyak sapi, apa kata campak jek sikit. Sedap jugak bubur kau nani. Creamy yummy. 

#3- Entah mana mix vegies mama.Dah hilang tak tau pi mana. Sumpah mama dah letak banyak. 


Tahun lepas ke dua tahun lepas, UiTM ada buat bubur kemain sedap. Mama biasa le, skeptikal sikit, takut tak sedap, tapi  bau mengancam hohoi. Amik sebungkus je, sekali sedapnya ya robbi sampai hari ni mengidam. Acaner tu? 

Errr...tahun ni ada lagi tak? 





No comments:

Post a Comment