LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday 7 June 2016

In My Definition of ... Bubur Gunting

Assalamualaikum.

Mama pernah tengok satu rancangan masak-masak ni. And dalam cerita tu, orang ni masak bubur ni lah. Since then, terigau-igaulah mama. Hehehe. 18 juta tahun kemudian, barulah dapat merasa. Punyalah lama.


Kalau ikutkan resipi asal, patutnya kena gentel-gentel. Well, mama kan 'rajin', so kita gunting ajelah. Cepat sikit habehnya. Huahuahua. Hence, the name. 

Jom cekidaut!

BUBUR GUNTING

Bahan-bahan:
1/2 cawan tepung pulut
Air secukupnya
Pewarna makanan
1 sudu besar sagu mata ikan
5 biji pisang emas (optional), dipotong ikut suka
1/2 kotak santan
1 helai daun pandan, disimpulkan
Gula melaka
Garam dan gula putih secukup rasa. 

Cara-cara:
1- Tepung pulut dan air disatukan hingga menjadi doh. 
2- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan. 
3- Dalam periuk, satukan 1 cawan air, pisang, gula melaka, daun pandan, dan sedikit garam. 
4- Setelah mendidih, perlahankan api dan masukkan santan. 
5- Guntingkan doh ke dalam periuk, sambil dikacau.
6- Masukkan sagu dan kacau. 
7- Perasakan dengan gula putih jika kurang manis. 
8- Kacau sekali-sekali agar santan tidak berketul dan bergumpal. 
9- Padamkan api bila semua doh dah timbu dan sagu dah lutsinar sepenuhnya. 
10- Sedia untuk dihidang. 

p/s:
#1-Sedap jugak makan sejuk-sejuk. Kalau ada lebih tu, simpan dalam peti nanti time sahur makan le.
#2-Doh tu bila dah masak, texture will be like buah melaka. Cheewy and goowey.  
#3-Sagu tu tak perlu pun masak lama-lama. 





No comments:

Post a Comment