LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Saturday 26 November 2016

In My Definition of... Char Kuetiaw

Assalamualaikum.

Kat Melaka ni susah nak dapat char kuetiaw yang rasanya sama macam yang kat Kedah nun. Char kuetiaw ni kalau nak yang authentic punya kena pi kat Kedah or Penang sinun. 

Dah banyak sangat cengkadak, cer try masak tengok. Best ke idok. Hehe

Mama masak ni dah lama dah. Masa bulan raya puasa tu ari. Ada orang nak datang beraya, so mama masak ni jelah. Masak yang senang aje sebab tak cukup assisstant. Hehe. 

Let's checkcheckcheck it out, bebeh.


CHAR KUETIAW


Bahan-bahan:
Sebungkus kuetiaw (200g-300g)
Udang -dibersihkan dan direbus seketika. (Diambil airnya)
Isi Kerang
Daun Kucai
Taugeh
2-3 ulas bawang putih- dicincang
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar fish sauce
1 sudu besar kicap manis
2 biji telur
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau. 
2. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan pecah minyak.
3. Masukkan air rebusan udang, kicap, dan fish sauce. 
4. Perasakan dengan garam dan gula (jika perlu). 
5. Masukkan udang dan isi kerang. Kacau seketika.
6. Leraikan kuetiaw hingga tiada lagi yang bergumpal. 
7. Masukkan kuetiaw, kucai dan taugeh. Kacau rata. 
8. Pecahkan telur dan kacau seketika. 
9. Padamkan api.
10. Sedia untuk dihidang. 

 p/s:
#1- Cili kisar boleh diganti dengan sambal (read: cili yang dah dimasak).
#2- Kepala & ekor udang boleh direbus sekali untuk dapatkan stok. Nak lagi sedap, lepas dah rebus tu, blendkan and tapis ambil airnye aje. Udang letak tepilah, jangan diblend sekali pulak.
#3-Char kuetiaw is best served masa panas-panas. Jangan kering-kering sangat kuetiawnya. Biar berkuah sikit. Nak lagi sedap, makan dengan cili jeruk ni ha.




No comments:

Post a Comment