LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday 30 December 2016

In My Definition of ... Icecream Cake.

Assalamualaikum.

2nd birthday adik bulan lepas, mama dengan papa ecided untuk celebrate lambat 2 minggu dari tarikh birthday dia, sebab masa tu semua adik-beradik papa balik. Meriah oiii. Penuh rumah nenek.

Nak belikan kek BR, memang tak la. Mama kan kedek. Hehehe. So, i came across this idea. Jimat pun jimat jugak. Hihi. Yang penting sodapppp.


Dari segi conceptnya, the cake will be like macam yang mama sketch ni la. Siap sketch bagai, kau mampu? Hahaha. 

and hasilnya... tadaaaaa....


Murah je uolsss. Yang pasti, laku keras ok kek aiskrim mama ni. Korang tryla. Hihihi. 


ICECREAM CAKE

Bahan-bahan:

1 tub ice-cream. Mama guna ice cream Vanilla Cookies Wall's
Choclate ganache secukupnya
Fresh Strawberries
Kitkat
Daim

Cara-cara:
1- Kelurkan aiskrim dari bekas dan letakkan diatas pinggan yang sesuai. 
2- Curahkan chocolate ganache mengikut preference. 
3- Susun kitkat, daim dan strawberries.
4- Masukkan sedikit chocolate ganache ke dalam piping beg dan drizzle over the cake. 
5- Ready to serve. 



p/s:
#1- Aiskrim kalau boleh biarkan dalam freezer selama yang boleh. Macam kes mama, sebab transport ke sana-sini, so aiskrimnya dah cair. Walaupun kemudiannya dah masukkan dalam freezer, still tak sempat nak beku betul-betul.
#2- Pastikan chocolate ganache tu dah betul-betul sejuk sebelum dituang ke atas aiskrim. Kang cair pulak aiskrimnya. Mama sediakan chocolate ganache ni the night before, so esoknya memang dah confirm sejuk.
#3- Mama bukanlah big fan of icecream pun, tapi bila makan semuanya in sekali ngap, memang sedap oiii. Ini serious!
#4- Siapa-siapa yang try ni, cer comment sikit.

No comments:

Post a Comment