Ada sekali masa tengah jejalan beli lauk, terpandanglah pulak si pucuk manis ni. Geram betul nengoknya. Terus dalam kepala tingtingtingting. Kemain banyak idea nak masak keluar. Dah macam nak hang kejap kepala rasanya. Hahaha. Idea jelah. Masaknya idak jugak. Hihihi. So, masa tengah dok tingtingting tu dapat idea nak kawankan si sayur ni dengan labu. Cantekkk. Nanti anak dara tu bolehle makan jugak labu tu. Sayur tu memang confirm le dia tak makan.
Masak ni senang je. Main lebur je semua dalam periuk. Tak payah nak risau nak tumis-tumis ke apa.
Moh kita tengok resipi jom.
PUCUK MANIS MASAK LEMAK DENGAN LABU
Bahan-bahan:
1 bakul / bekas pucuk manis
1/4 biji labu - dipotong ikut suka
1/2 labu bawng besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 biji cili hidup - dihiris
1 cawan santan
Garam secukup rasa.
Cara-cara:
1- Masukkan bawang besar, bawang putih, cili dan labu ke dalam periuk.
2- Masukkan sedikit air.
3- Masak hingga labu sedikit lembut.
4- Masukkan daun pucuk manis dan santan.
5- Kacau seketika.
6- Perasakan dengan garam.
7- Biarkan mendidih seketika.
8- Padamkan api dan sedia untuk dihidang.
p/s:
#1- Kalau suka, boleh masukkan ikan bilis/ udang kering/ udang segar sebagai rencah.
#2- Kalau rajin, bolehlah ditumbuk bawang merah dan bawang putih itu.
No comments:
Post a Comment