LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday 9 February 2018

In My Definition of ... Spicy Mussels Spaghetti

Assalamualaikum.

Amboi tajuk, omputih kau. Tapi nak eja pun reti tak reti. Hahaha. Time menaip tu kemainlah dok menanya orang sebelah.


Hah, tempting ke idak? Hehehe. 

Ceritanya, masa lalu area pasar Jasin tu hari, nampak ada orang jual. Papa la ni, dia ingat makcik tu jual kerang. Kalau kerang besar-besar, dia nak beli. Sekali bila dah turun tanya, rupanya kupang. Dah tu, belilah jugak sikit. Haiwan bercengkerang ni sebenarnya sangatlah jarang dibeli di rumah ni, kalau ada pun kerang jelah. Itu pun dah lamaaaa gila tak beli. 

Bila dah beli, peninglah pulak memikir nak masak apa. Adoiyai. Weekend are the days for experimenting di dapur kan, so lettts masak ni for breakfast. Sepanjang mama kahwin dengan papa ni, dah nak masuk 12 tahun dah, belum pernah lagi masak macam ni rupa. 

Eh, mama baru je google menu kat SR eh, walllawehhh sama okehhh. Hahaha. Presentation jek lari sikit. Kalau tak mesti korang konfius mana satu mama punya. Hahaha. 

Thai Seafood Spagheti 
Dah sama dengan SR ni, korang wajib try ni. Hahaha.


SPICY MUSSELS SPAGHETTI


Bahan-bahan:
Separuh bungkus spagheti - direbus 
10-11 ketul kupang - dibersihkan
1 biji bawang besar (M) - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
1 biji cili hidup - dicincang
2 helai daun limau purut - diracik halus
2 sudu besar paste tomyam
5-6 biji tomato ceri - dibelah dua
1 sudu besar sos tiram
Minyak untuk menumis
Garam, gula secukup rasa

Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dicincang hingga naik bau. 
2- Masukkan paste tomyam, daun limau purut dan tomato ceri. Kacau hingga paste garing. 
3- Masukkan sos tiram. Sesuaikan rasa gula (jika perlu) dan garam. 
4- Masukkan sedikit air rebusan pasta dan kupang. Tutupkan sebentar kuali hingga semua kupang terbuka. 
5- Masukkan spagheti dan gaul rata. 
6- Sedia untuk dihidang. 

p/s:
#1- Mama rasa mussels adalah sedap dimasak pedas-pedas cenggini. Rasa hanyir pun takde. Tu yang penting. 

No comments:

Post a Comment