LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday 31 January 2018

In My Definition of ... Puding Roti Kuah Kastad

Assalamualaikum. 

Bila stok roti banyak kat rumah, tapi dah nak expired pulak, cara terpaling cepat nak menghabiskan adalah dengan jadikan dia puding roti. Hehehe. 

Roti yang mama guna ni adalah roti yang balance dari buat long john tu hari. Budak-budak macam tak reti makan roti tu, padahal roti kosong je pun, sama je macam roti keping yang diorang dok balun hari-hari tu. Tu yang banyak lagi tak habis.


Mama pun tak ingat when was the lastest time mama buat puding roti. Ni macam buang tebiat jugaklah tiba-tiba nak buat puding roti bagai, siap kuah kastad pulak tu lagi. 

Jom, salin resipi. 

PUDING ROTI KUAH KASTAD


Bahan-bahan:
5 biji long john bun - potong kiub
2 biji telur (bukan gred A) - dipukul manja*
1 tin susu cair*
1/2 cawan gula* 
2 sudu besar susu pekat*
1/4 cawan coklat cip*
Secubit garam*
Sedikit esen vanila*

Cara-cara:
1- Satukan semua bahan bertanda * ke dalam bekas. Kacau hingga semua bahan sebati. 
2- Asingkan 1/2 cawan adunan tadi. Ketepikan. 
3- Masukkan roti dan coklat cip ke dalam adunan yang selebihnya. Kacau rata hingga semua roti bersalut dengan adunan. 
4- Panaskan oven dan bakar selama 20-30 minit pada suhu 160C.

Sos kastad:
1/2 cawan adunan yang telah diasingkan
1 sudu besar tepung kastad

1-Satukan semua bahan dan gaul rata (hingga tepung tak berketul).
2- Panaskan dan kacau selalu hingga kuah sedikit pekat. 
3- Padamkan api.  


P/s:
#1- Boleh hidangkan masa puding tu still hot from the oven, or chilled. Ikut kesukaan tekak masing-masing. Curahkan sos kastad tu atas potongan puding. 







No comments:

Post a Comment