LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday 7 March 2018

In My Definition of ... Chicken Teriyaki

Assalamualaikum.

Boring eh asyik makan ayam je? Balik-balik ayam masak kicap, sambal ayam, ayam goreng. Itu jelah diulang-ulang sampai mampos. Hahaha. Adehhh. Boring oiiii. 

Tetiba teringat nak buat ayam teriyaki ni ha. Saja nak try. Kalau kat Jepun, style gini dia panggil teriyaki. Kalau kat Korea, dia panggil bulgogi. Basic resipi sama, tapi ikut adat dan budaya masing-masing, so adalah tambah bahan sini sikit, sana sikit. Kan? Betul ke idak ni? Hahahaha. Anggap jela betul ye. Hehehe. 


Resipi macam biasa, mama tibai ikut suka hati mama je. Yang penting, senang kerja mama, cepat siap, cepat makan. 


CHICKEN TERIYAKI

Bahan-bahan:
2 keping dada ayam - dipotong 'strips'
1 ulas bawang putih - diparut halus*
1/2 inci halia - diparut halus*
1 sudu besar madu*
2 sudu besar kicap manis*
1 sudu teh minyak bijan*
Sedikit jus lemon*
Garam secukup rasa
Bijan untuk hiasan - sangai

Cara-cara:
1- Satukan semua bahan bertanda * .
2- Perap seketika dengan ayam.
3- Gilled ayam hingga masak. 
4- Panaskan kuah lebihan perapan ayam tadi hingga pekat.
5- Celupkan ayam yang dah masak ke dalam kuah (yang dah pekat).  
6- Taburkan bijan dan sedia untuk dihidang.

p/s:
#1- Cara paling win untuk habiskan part isi ayam yang paling orang tak suka makan. 
#2- Sambil-sambil meng-grill ayam tu, boleh di-glaze-kan sekali kuah perapan tu. 
#3- Lebihan kuah boleh simpan dan boleh jadikan spread untuk sandwich ala subway. 



No comments:

Post a Comment