LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Monday 17 June 2019

In My Definition of ... Kek Coklat Kalut

Assalamualaikum.

Cerita dia bila petang semalam, ada sedara call nak datang beraya. Main dish dah ada dah, tapi biasalah mama, rasa macam tak syiok pulak kalau semata-mata hidang main dish aje. (Walaupun kuih raya ada je). Last minute decide nak buat brownies kedut. 

Nak buat brownies, tepung takde. Kahkahkahkah. (Sila gelak kuat-kuat). Orang dah nak datang lepas asar, mama pukul 3 baru nak keluar cari tepung. Patut kena pakai tepung naik sendiri (self-raising flour), tapi dekat tempat mama pergi tu takde, kalau nak jugak kena pergi tempat lain, dah mama malas. Kang pepandailah aku mengoter, kata mama dalam hati. Hehehe.

Buka balik buku resipi, cari resipi. Mama pernah dulu sekali buat brownies kedut ni. Diulang, SEKALI, yang entahlah dah berapa tahun lepas tu, kau ingat mama ingat ke resipi dia? Memang taklahhhh. Alangkan student yang mama ajar sem ni pun kalau terserempak tepi jalan mama lupa, lagi lah resipi yang tenggelam tak timbul-timbul ni. Sekali tengok resipi dia leceh pulak, pakai gram-gram. Nak kena timbang bagai, lambat. Masa dah suntuk ni. Solution terakhir, mengadap  Fb Cikgu Viral lah. Hehehe. 

Mama follow resipi yang ni.

Expectation.
(source: FB/Azlina Ina)




Reality. 

Bukan salah resipi ye, salah mama sendiri. Patut nak buat ni kena bertenang-tenang, kena focus and kepala kena clear. Mujur jugak jadi kek coklat, hehehe, so orang pun tak tau yang sebenarnya tu brownies tak jadi. Siap puji sedap pulak tu. Hahahahahampeh. Buat brownies pun fail.

As a cake, not bad lah. Taste ada, rupa ada. If you are expecting a brownies, definitely it not one laaaa. Still worth it to give it a try. 

KEK COKLAT 
Bahan-bahan:
1 cawan (150g) marjerin/ butter
1/2 keping dark/cooking choclate 
1 cawan gula perang
3 biji telur 
1 cawan (100g) tepung gandum 
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bicarbonate
1 cawan coklat cip
Sedikit esen vanila

Cara-cara:
1- Cairkan marjerin, coklat and gula over a low-heat. Setelah coklat and marjerin cair, padamkan api dan ketepikan. 
2- Dalam bekas yang berlainan, pukul maja telur dan esen vanila. Pukul macam kita nak buat telur dadar gitu. 
3- Masukkan adunan coklat ke dalam adunan telur. Kacau rata. 
4- Ayakkan tepung gandum, soda bicarbonate dan baking powder kedalam adunan tadi. Kacau rata. 
5- Masukkan 3/2 cawan coklat cip ke dalam adunan dan kacau rata. 
6- Masukkan semua adunan ke dalam loyang yang telah digriskan dengan butter. Taburkan lebihan coklat cip tadi. 
7- Bakar pada suhu 150-160C selama 40 minit atau hingga kek masak. 
8- Setelah kek masak, keluarkan dan sejukkan sebelum dihidang. 

p/s:
#1- Tak perlu pun cairkan gula tu. Biar tak hancur pun takpe. Gula perang bukan besar pun grain dia.
#2- Resipi mudah, tak perlu segala mixer atau apa-apa peralatan yang high-end pun.
#3- Masa bakar, guna api atas-bawah and letak tray betul-betul tengah oven (jangan terlalu bawah, and jangan terlalu atas), baru kek akan dibakar evenly. 
#4- Make sure sukat menggunakan cawan yang sama, tak kisahlah jenis cawan macam mana pun yang korang pakai. 









No comments:

Post a Comment