LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday 12 June 2019

In My Definition of ... Masak Lemak Jantung Pisang

Assalamualaikum.

Jantung pisang ni paksu bagi. Masa dia bagi, mama dok lah berfikir, bila lah aku nak masak ni, jangan esok-esok masuk tong sampah je ni. Yelah, masa dia bagi tu, plan dah penuh dengan takde satu pun hari nak masak kat rumah. Hahaha.

Esoknya, maksu ajak pi berbuka kat rumah dia pulak, sebab hari sebelum tu dia berbuka kat rumah kami. Main berbalas-balas pulak dah. Tu lah orang kampung i. Orang kampung u i tak tau. Hahaha. So, mama dah terbayang sodap jugak kalau buat masak lemak jantung pisang ni. Kawankan dengan ulam, sambal belacan, ikan masin, perghhhhhh. Dah nama pun balik kampung kan, tekak pun time-time tu lah dia pun teringin nak makan lauk-lauk kampung.


First time ni, mama masak jantung pisang ni. Makan, memang dah bertime-time dah. Tak payah cakap. Selalu memang ikut sedap tekak je mengorder. Hihihi. Walaupun first time, apa ada hal. Confident aje. 

Tapi tulah, pahit pulak. Tak taulah salah handling ke, memang jenis pisang yang jantungnya pahit ke, tak taulah. Rasa macam betul dah apa yang mama buat tu hari. Apa-apa pun, rasa dia sedap, cuma pahit tu jelah. Sikittttt je pun. 

Kalau ada yang berkenan nak meng-try, sila-silakanlah. 


MASAK LEMAK JANTUNG PISANG 

Bahan-bahan:
1 biji jantung pisang - dibersihkan dan dihiris
3 biji cili api bangla - ditumbuk
1 biji bawang besar (size M) - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
Sedikit ikan bilis - ditumbuk
1/2 kotak santan 
1 keping asam keping
1 batang serai - diketuk
Sedikit serbuk kunyit 
Garam secukup rasa
Sedikit air 

Cara-cara:
1- Rebus jantung pisang dengan sedikit garam hingga jantung empuk. (Lebih kurang dalam 5-10 minit). Tosskan air dan ketepikan. 
2- Masukkan semua bahan tumbuk, asam keping, serai, serbuk kunyit dengan sedikit air ke dalam periuk. Didihkan seketika.  
3- Masukkan jantung yang telah direbus. Biarkan seketika. 
4- Masukkan santan dan kacau rata. 
5- Tambah sedikit air (jika perlu). Biarkan mendidh seketika. 
6- Sesuaikan rasa garam. 
7- Siap dan sedia untuk dihidang. 


No comments:

Post a Comment