LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, 14 June 2017

Diari Ramadhan Mama : Sepertiga Pertama

Assalamualaikum.

Nama pun diari, khennn. Saja lah mama nak rekod aktiviti berbuka mama and family sepanjang Ramadhan tahun ni. Nanti bolehle dicomparekan dengan tahun lepas ke, tahun akan datang ke. Makin rajin ke idokkk. Hehehehe.

1 Ramadhan (Sabtu)


Talam Berlauk

Berbuka ramai-ramai rumah MIL. Mama just sediakan kuih ni je. Lauk yang lain  semua MIL 
masak. 


2 Ramadhan (Ahad)

Berbuka rumah MIL lagi. Menantu hantu datang melenggang, bawak diri dia je. ;P

3 Ramadhan (Isnin)
Udang Masak Lemak Cili Api Cendawan, Ikan Tongkol Goreng, Ikan Bawal Sweet Sour
Berbuka bertiga (mama, papa and Angah). Along dah pergi rumah nenek dah tak jumpa jalan pulang. Hehehehe. Ikut hati mama, masak satu lauk aje  sudahlah. Orang rajin,kan? Memang macam tu. Dah sebab Angah pun puasa. kesianlah pulak. Dahlah first time puasa tahun ni. Tanya nak makan apa, dia kata nak ikan pedas, tu yang masak Bawal Sweet Sour tu. Papanya tak makan ikan bawal. Entah apa pantang pun tak tau la.

4 Ramadhan (Selasa)  


Berbuka beramai-ramai kat rumah mama. Penuh meja dengan makanan je. Hihihi. Mat nak datang rumah, mama suruh bawak sekali Pakngah and Makngah datang. Dah tu ajak MIL dengan Nurul and Paiz sekali. Tu yang jadi macam kenduri dah tu.  

Star dish of the day, Ikan Susu Bakar Percik, cicah Ayaq Asam Power. ;P. Mestilah power dah kalau mama yang buat,khen? Hehehehe. 

5 Ramadhan (Rabu) 


Most of the dishes, makngah yang masak. Mama cuma masak Sambal Ayang dengan Kentang tu je, tu pun sebab papa request. Makngah masak Asam Pedas Ikan Tongkol, Udang Goreng Telur Masin, and Sayur Bayam Masak Air. Kuih dengan segala satar, apa bagai tu Bazar mari. 

Asam Pedas makngah memang win lah. Sampai hari ni pun mama masih teringat-ingat. Help!!!!


6 Ramadhan (Khamis)

Ayam Penyet
Ayam Penyet in the house, you olssss! Of course, makngah yang masak. Hahaha. Resipi authentic from Medan, hokey! Mama cuma tolong blend sambal and buat air aje. Masa ni Mat dah balik. So, rugilah dia tak rasa ayam penyet Makngah. Hehehe. 


7 Ramadhan (Jumaat)
Takde gambar. Hahaha. Makngah masak Ketam Masak Lemak Cili Api dengan Nanas, dengan Ikan Goreng je. Takde masak beria nau sebab papa takde. Papa bos belanja buka luar. Mat pun takde, dah gerak balik Kedah.  

8 Ramadhan (Sabtu) 

Complete set of Ayam Penyet
Kakngah and family balik kampung arini, so pagi-pagi terus ajak kakngah datang buka kat rumah kitorang. Kalau ajak MIL dulu, kang macam-macam alasan dia taknak. Kakngah setuju, so nanti Kakngah je yang kawtim dengan MIL macam mana. Hehehehe. 

Ayam Penyet resipi makngah, air tangan makngah. Kakngah bukan main lagi dok riki resepi. Hahaha. Sapa tak suka ayam penyet,kan? 

9 Ramadhan (Ahad)
Pakngah and Makngah pun dah balik. Along pun dah balik rumah, dah boring duduk rumah nenek sebab takde kawan. Di requestnya pulak nak makan McD. So, ke McD le kita. 

10 Ramadhan (Isnin)

                                 

Ke dapur semula lah mama, nampak gayanya. Since dah teringin berhari-hari dah nak makan mee goreng, makanya, mama pun masaklah Mee Goreng. Lauk masak simple-simple je, Sambal Udang Petai dengan Sayur Kubis Goreng. 


Alhamdulillah, mama masih gigih lagi nak ke dapur. Hahahaha. 



No comments:

Post a Comment