LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, 7 June 2017

In My Definition of...Ikan Susu Bakar Percik dan Air Asam Power

Assalamualaikum.

Geram pulak nengok ikan susu ni masa gi beli lauk. Terus plan nak buat bakar percik. Cicah pulak dengan air asam. Wallaweyyyy. Tak tambah 3 pinggan, tak tau nak kata la. Hehehe.


First time mama masak and makan ikan susu ni. Rasa macam first time jugak terserempak kat tempat ikan ni. Pada mama, ikan susu ni lebih kurang macam ikan terubuk lah jugak. Entah-entah, memang satu family pun, sepupu-sepapat gitu. Tulang pun banyak macam ikan terubuk jugak.

Selalu kalau pergi makan ikan bakar, even kat tempat terpaling top pun rasa ikan bakar sambal dia memang fail. Fail sokmo, kalau kat tekak mama ni. Ikan bakar kosong pun fail, der. Nak cakap apa lagi. Buat sendiri jugak yang paling best.



IKAN SUSU BAKAR PERCIK

Bahan-bahan:
1 ekor ikan susu - dibersihkan, di belah 'butterfly' dan digaramkunyitkan
2 ulas bawang merah- ditumbuk halus*
1 ulas bawang putih- ditumbuk halus*
1 sudu besar cili kisar*
Sedikit santan*
Garam gula secukup rasa*
1 batang serai- dititik

Cara-cara:
1- Satukan semua bahan * disatukan dan dimasak seketika hingga agak pekat. 
2- Sesuaikan rasa. 
3- Sapukan kuah percik dengan menggunakan serai ke atas ikan. 
4- Balikkan ikan dan sapukan kuah percik dibahagian satu lagi. 
5- Ulang hingga ikan masak.
6- Angkat dan sedia untuk dihidangkan.



AYAQ ASAM POWER

Bahan-bahan:
1 biji bawang besar - dihiris
1 biji tomato - dihiris
2 biji cili hidup - ditumbuk
3-4 biji cili api - ditumbuk
sedikit belacan - ditumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1/2 biji limau nipis - diperah jusnya (optional)
Gula dan garam secukup rasa

Cara-cara:
1- Satukan semua bahan. 
2- Sesuaikan rasa.
3- Sedia untuk dihidang.

p/s:
#1- Ikan bakar paling sedap kalau bakar betul guna arang. Kalau ko bakar atas pan, ko takyah panggil ikan bakar. Buat hangin aku je. Hehehe. 
#2- Tahap kepedasan ayaq asam depends on keboleh-tahan-an pedas korang lah. Kalau tak suka pedas-pedas sangat, boleh pakai cili api yang hijau gemuk kontot tu, atau cili akar. 

No comments:

Post a Comment