LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 29 May 2017

In My Definition of ... Talam Berlauk

Assalamualaikum.

Ramadhan 1, 2017

Memandangkan ada adik yang balik, maka kami yang memang dah kat sini i pun berbondong-bondonglah ke rumah MIL. So, memang plan berbuka di sana lah.

Mama awal-awal dah plan nak buat Talam Berlauk. Tak pernah buat, first time nak try. Resipi macam biasa, hentam saja lah, ikut suka tekak mama. For a first timer, not bad lah jugak rasanya. Kalau mama meniaga ni, mungkin peniaga talam berlauk yang lain bungkus. Hahaha.


Nasihat mama, kalau ada kiranya sesapa yang berhajat nak masak kuih ni sendiri di rumah, persediaan sebelum tu sangat lah memakan masa. Eloklah kalau awal-awal tu dah siapkan inti dia. So that, hari kejadian ko tak rasa macam nak putus belakang buat kerja. Hehehehe.

Mohle kita  nengok resipinya. InsyaAllah, resipi ni worth to try.



 TALAM BERLAUK

Bahan-bahan:

Talam:
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan santan pekat
Gula & garam secukup rasa

Inti:
1 1/2 biji kentang - didadu halus
Daging kisar
1 biji bawang besar - didadu
2 las bawang putih - dicincang
1 sudu kecil rempah kari daging
1 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil serbuk lada putih
Garam & gula secukup rasa
Daun bawang, daun sup, cili hidup - untuk hiasan
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
Talam:
1- Satukan tepung dan santan didalam periuk. Kacau rata.
2- Masukkan garam dan sedikit gula. 
3- Masak diatas api sederhana hingga adunan menjadi kental. 
4- Pastikan adunan sentiasa dikacau supaya masak sekata. 
5- Padamkan api dan masukkan adunan didalam loyang yang telah digris.  

Inti:
1- Panaskan minyk dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. 
2- Masukkan daging. Kacau rata supaya daging tidak bergentel.
3- Masukkan rempah kari, cili kisar dan lada putih. Kacau rata. 
4- Masukkan kentang dan sedikit air. 
5- Perasakan dengan garam dan gula. 
6- Masak hingga kentang lembut dan kuah kering. 
7- Padamkan api. 
8- Taburkan inti rata diatas adunan talam tadi. 
9- Bakar selama 30 minit pada suhu 180C. (Untuk garingkan bahagian atas dan sisi talam) 
10- Setelah dikeluarkan dari oven, tabur dengan daun bawang, daun sup dan cili. 
11- Siap untuk dihidang. 

p/s:
#1- Inti adalah sama (lebih kurang) macam inti aripap. 
#2- Feel free to tukar daging to any haiwan lain yang disukai. 


No comments:

Post a Comment