Pregnant kali ni, mama macam terlebih suka pulak makan sayur-sayur kampung ni. Hehehe. Sambil-sambil tu, cross finger jugaklah, harap-harap pegaga ni dapatlah boost mama punya hb kan?
Ingat lagi, masa mama baru-baru kahwin dengan papa dulu, back in 2006 macam tu, ada pakcik papa ni buat kenduri doa selamat nak gi haji (kalau tak salah) and one of the menu hari tu was pegaga masak lemak. Masa tu kebetulan arwah abah datang sebab nak jemput Kakngah balik dari asrama, so dapatlah abah merasa lauk melaka style. Hehehe. Dimasak pulak oleh Melaka,kan. Best tu. Kalau kat Kedah, pegaga ni selalu orang buat ulam je. Paling kuat buat kerabu. Tak pernahlah lagi mama jumpa orang buat masak.
Fast forward almost 11 tahun kemudian, mama pun masak menu ni sendiri. OOf course, with my own definition of it lah. Hehehe. Masak ni, tak payahlah nak rigid sangat. There's no right/wrong. Asal sedap ditekak ko, sudahlah. Tekak orang lain, pandai-pandai dia lah. Hahaha. Diktator sangat perangai tu.
Eh, jomle negok resipinya.
SAYUR LEMAK PEGAGA
Bahan-bahan:
1 ikat pegaga - dibersihkan dan dipotong kasar
2 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 inci kunyit - ditumbuk
2 biji cili api - ditumbuk
Sejemput ikan bilis - ditumbuk
1 batang serai - dititik
1/2 cawan santan
Sedikit air
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1- Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk dan sedikit air.
2- Masukkan serai.
3- Bila dah sedikit mendidih, masukkan sayur pegaga.
4- Masukkan santan. Tambah sedikit air jika terlalu pekat.
5- Biarkan mendidih seketika.
6- Perasakan dengan garam.
7- Padamkan api.
8- Sedia untuk dihidang.
p/s:
#1- Ikan bilis adalah sebagai rencah dia je. Boleh tukar guna udang kalau suka. Tapi jangan pergi tumbuk pulak udang tu.
#2- Mama suka masak sayur berkuah macam ni untuk dikawankan dengan main dishes yang selalunya kering. Takdele tercekik ko nak menelannya pun. Adoiyhaiiii.
#3- Selamat menerai. Bulan puasa nanti sure makan menambah-nambah kalau masak ni.
No comments:
Post a Comment