Along sangat suka makan ayam, and antara masakan ayam yang dia suka is kari. Pada dia, kalau hari-hari kari ayam pun takpe. Dia lah rasa takpe, mama yang nak menghadap nak masak ni rasa muak pulak.
Setelah sekian lama mama berkecimpung dalam arena masak-memasak masaklah kau ni, ni adalah first time mama masak kari without santan. Kisahnya, mama malas nak pergi kedai beli santan yang dah siap perah. Nak pakai santan kotak, pun malas sebab nanti pakai sikit jek, pastu simpan. Santan yang dah simpan tu nak pakai kendian-kendain, nanti kejadian masakan kita tu jadi tak chantek. Kesah pulak cantik tak cantik, khen? Masuk perut sama je kejadiannya. Hehehehe.
Lets cekidaut. Puasa-puasa nanti, manalah tau boleh bagi idea kat engkorang semua nak masak apa berbuka karang. Chewah.
KARI AYAM TANPA SANTAN
Bahan-bahan:
500 g ayam - dibersihkan dan ditos.
3-4 biji kentang - dibuang kulit dan dipotong ikut suka (chunky size)
3 sudu besar rempah kari
2 sudu besar cili kisar
1 labu bawang besar - diblend
2 ulas bawang putih - diblend
1 inci halia - diblend
1/2 inci kunyit hidup - diblend (optional)
2 tangkai daun kari*
1 batang kulit kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
1 batang serai - diketuk*
Sedikit kerisik
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1- Panaskan minyak, dan tumis semua bahan * hingga naik bau.
2- Masukkan bahan yang telah diblend. Tumis hingga garing.
3- Masukkan rempah kari dan cili blend. Tumis hingga pecah minyak.
4- Masukkan ayam dan kentang.
5- Masak hingga kentang empuk dan ayam masak sepenuhnya.
6- Masukkan kerisik.
7- Perasakan dengan garam.
8- Setelah kuah sedikit pekat, padamkan api dan sedia untuk dihidang.
p/s:
#1- Serbuk kari dan cili blend bolehlah dibancuh dengan sedikit air dan dijadikan pes.
#2- Bahan-bahan yang diblend rupa-rupanya membantu memekatkan kuah. #baru tau. Ada beza lah kalau tumbuk and blend ni.
No comments:
Post a Comment