LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 22 February 2019

in My Definition of ... Meehoon Goreng Singapore

Assalamualaikum.

Meehoon goreng singapore ni ada kisah dia tersendiri sebenarnya. Mama ni masa baru-baru kahwin dulu, tersangatlah suka masak segala mee-mee ni. Dulu, asal pergi grocery shopping je, mesti beli mee kuning 1 bungkus, kuetiaw 1 bungkus, meehoon 1 bungkus, buat stok. Dahlah shopping grocerries tu seminggu sekali. Kira memang stok tak putuslah kat rumah tu. Dulu, mee 500g tu pun dapat masak 2 kali. Sekarang, 500g sekali hadap je. 

Mula-mula dulu, mama pun tak pandai jugak masak meehoon putih ni. Iyelah, seumur hidup, membesar dengan makan mak masak meehoon merah, takpun hitam terlebih kicap je. Tak ingat sejak bila start makan meehoon putih ni, yang pastinya selalu rasa macam tak berapa kick mee dia, macam ada yang tak cukup. Sampailah lepas dah kahwin and ada dapur sendiri, mama try masak sendiri meehoon ni. Alhamdulillah, resipi percubaan pertama mama menjadi and sampai ke hari ni mama masih mengguna pakai resepi tu. Hehehe. 


Masa mama pregnantkan Along dalam 36w macam tu, mama kena tahan ward dalam 1 minggu macam tu. Asalnya warded sebab mama rasa contraction. Iyelah, anak sulung, macam mana contraction pun tak tau, elok masuk ward contraction pun dah hilang. Elok dah nak boleh discharge, tiba-tiba-tiba kencing kotor pulak, extend lagi warded 1-2 hari. Bosan gila oiii dok kat ward. 

Masa mama warded ni la, tetiba teringin pulak nak makan meehoon goreng singapore, yang home-cooked. So mama pun bagilah arahan kat papa, punyalah panjang berjela mesej cara-cara nak masak meehoon kat papa. Zaman tu, 11 tahun lepas, mana ada segala whatsapp bagai. Harapkan mesej jela. So papa pun masaklah and tengahari tu papa datang bawakkan mama bekal mee yang papa masak tu. 

Hasilnya? Tak pernah-pernah mama makan meehoon goreng orang letak bunga kobis (cauliflower) papa gi bantainya letak. Mende alah tu kan kena masak lama. Dah keras krup-krup masa mama makan tu. Meehoon nya pulak tak payah cakaplah. Itu kalau makan kat luar, ke tong sampah jugaklah jawabnya tu. Keras jugak mee nya pun. Nasib baiklah teringin sangat and nasib baiki jugaklah mee tu adalah jugak berasa. Makanlah jugak. Dah orang tolong masakkan, takkan taknak makan pulak ye. Tapi tulah, orang kalau tak biasa masak meehoon, yang dah biasa masak kat dapur pun akan failed lagi bila masak meehoon. 


MEEHOON GORENG SINGAPORE MAMA STYLE


Bahan-bahan:
 1 bungkus bihun - direndam air biasa semalaman
Sedikit isi ayam - dihiris nipis
1 biji bawang besar (saiz kecil) - ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 sudu kecil lada hitam (biji) - ditumbuk
1/2 batang carrot- dipotong mancis
1 pokok sawi - dipotong dan diasingkan batang dan daun
Sedikit sos tiram
Sedikit lada sulah
Sedikit kiub ayam
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2- Masukkan isi ayam. Kacau seketika.
3- Masukkan carrot dan batang sawi. Kacau hingga batang sawi agak lembut. 
4- Masukkan sedikit air. 
5- Masukkan semua bahan perasa dan sesuaikan rasa. 
6- Toskan bihun yang direndam dan masukkan ke dalam kuali. Kacau rata. 
7- Masukkan daun sawi dan teruskan kacau hingga bihun lembut. 
8- Sesuaikan rasa jika ada yang terkurang. 
9- Siap dan sedia untuk dihidang.

p/s:
#1- Boleh masukkan apa jua jenis haiwan  pilihan masing-masing. Kalau nak biar dia berkawan beramai-ramai dalam tu pun tak ada hal. 
#2- Masa step 5 u selalunya mama akan kuatkan sikit rasa dia 1-2 level lebih tinggi. Contoh, kalau biasa-biasa tahap masin kita ialah 3, masa step 5 tu level masin tu kita upkan sikit jadi 4. Ni supaya bila dah siap masak nanti, bihun kita tak jadi kurang rasa, 
#3- Step 8 tu not advisable. Sebab nanti rasa masin dia tu kat segumpal tu je, Contoh. Masa ni perasa yang ditambah kemudian tu susah kita nak seratakan. 
#4- Jangan risau, mihun tak kembang jadi macam laksa ka apa walaupun direndam semalaman. Arwah mak dulu selalu buat macam ni. Mama bari figured out rupanya this way, bihun jadi lebih cepat masak dan lembut elok.


No comments:

Post a Comment