LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Monday 11 February 2019

In My Definition of ... Sizzling Mee

Assalamualaikum.


 

Entahlah apa yang merasuk mama masa tu, tiba-tiba teringin nak makan sizzling mee. Ini kalau makan kat luar, selalunya hot plate la. Tak pernah pulak mama makan sizzling bukan hot plate masa kat luar sebelum-sebelum ni. 

Mama ni kalau datang teringin nak makan sesuatu mende tu, jam-jam tu jugak kalau boleh nak terus buat. Mama buat ni for breakfast. Aje class breakfast pun makan sizzling (angkat kening sebelah). Hehehe. 

Tapi mama guna mee kuning lah. Yee mee ada, dah siap beli, tapi tulah. Kang pelik-pelik orang dalam rumah ni tak makan pulak. Kalau kat luar dia makan yee mee takpe, tapi bila kita nak masak  kat rumah dia kata macam pelik. Poodah. Mama pun pelik, siapa yang pelik sebenarnya ni. 

Resipi macam biasa, tibai selagi boleh. Hehehe. 


SIZZLING MEE MUDAH


Bahan-bahan:
1 paket mee kuning 
2 ketul ayam - dicincang*
2-3 ketul cendawan shitake- dihiris *
1 pokok sawi - asingkan batang dan daun
1 sudu besar bawang putih dan bawang merah blend*
2-3 biji cili kering - dipotong kasar*
Sedikit sos tiram*
Sedikit kicap pekat*
Sedikit kicap cair*
Sedikit stok ayam *
Sedikit minyak bijan*
2-3 cawan air*
Sedikit bancuhan tepung jagung (1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air)
Sedikit minyak untuk menumis.
Lada sulah dan lada hitam secukupnya*
Garam, gula secukup rasa

Cara-cara:
1- Mee kuning dicelur seketika dengan air panas. Tosskan dan ketepikan. 
2- Satukan semua bahan bertanda * ke dalam periuk dan didihkan. Untuk kuah rebusan ni, mama gunakan bahagian ayam yang bertulang. Bahagian yang isi-isi mama letak tepi dulu kejap. 
3- Panaskan kuali dan masukkan minyak. 
4- Masukkan isi ayam yang telah diketepikan seketika tadi. 
5- Masukkan batang sawi. Kacau rata. 
6- Masukkan kuah rebusan tadi. 
7- Sesuaikan rasa. Tambah mana-mana yang perlu. 
8- Setelah secukup rasa semuanya, masukkan bancuhan tepung jagung. 
9- Biarkan hingga kuah memekat. Kacau rata.
10- Masukkan mee dan daun sawi. Gaul rata hingga semua mee disaluti kuah. 
11- Padamkan api dan sedia dihidang. 


Mama masak masa celebrate birthday Angah baru-baru ni. (Lighting tak helok sungguh). 
 p/s:
#1- One thing bila kita masak kat rumah ni, nah selambah rencah dia kita letak. Modal baru berapa sen. Kalau makan kat kedai, adalah mushroom dalam selai dua. 
#2- Sesuai untuk orang yang tengah nak diet, sebab masak cara sihat jugak ni. Kalau nak lagi sihat, boleh skip je part tumis ayam tu, atau pun ganti minyak masak biasa dengan minyak zaitun. Ko letak minyak tu sikit aje udahle, maimon. 
#3- Kalau anak-anak jenis suka makan mee, bolehlah buat ni. Tak pedas pun. Anak sedara mama yang umur 1 tahun lebih tu kemain pulun lagi mee ni. Hihihi. 
#4- Anyway, mee tu dicelur dulu untuk buang minyak and rasa kapur dia. Mati selera iols makan mee rasa kapur. And ada sedikit geli nak handle mee berlengas dengan minyak.  
#5- Kalau korang ada hotplate, start step 3 terus guna hotplate je. Sapa banyak hal, ko demah je muka dia dengan hotplate tu. Hehehe.


No comments:

Post a Comment