LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 14 March 2019

In My Definition of ... Pucuk Paku Goreng Tomyam

Assalamualaikum.

Sejak dua menjak ni tak taulah apesal, tekak ni teringin bebenor nak makan tomyam. Macam terasa-rasa masam, pedas, masin tomyam tu. Adoiii hai.

Ada hari tu jiran kat rumah tu jual pucuk paku and papa beli seikat, jadinya baiklah masak cecepat sebelum ke tong sampah perginya mende alah tu. Dah memang tekak pun nak sangat makan tomyam kan, apa kata pucuk paku tu masak je tomyam tu.

Sotong masak asam, Pucuk paku goreng tomyam

Mama guna udang sebagai rencah dia. Boleh aje nak tukar ikut apa haiwan yang korang suka. Oh, sotong tu papa yang request. Sekarang ni kalau beli sotong tu, memang itu jelah masaknya. Dah orang yang membeli nak makan yang itu, kena lah masak juga.

Eh, meh check resipi.

PUCUK PAKU GORENG TOMYAM


Bahan-bahan:
1 ikat pucuk paku - dibersihkan
10 ekor udang - dibersihkan
1 biji bawang besar - ditumbuk kasar
1 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
1 biji cili api bangla - ditumbuk kasar
1 batang serai - dititik
1 sudu besar pes tomyam
1-2 helai daun limau purut - carikkan
Garam, gula jika perlu *mama tak letak pun
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1- Celur seketika pucuk paku tersebut. Toskan.
2- Panaskan minyak dan goreng sekejap semua udang. Angkat dan ketepikan.
3- Dengan menggunakan minyak yang sama, tumiskan bahan tumbuk dan serai hingga naik bau. 
4- Masukkan pes tomyam. Masak hingga pecah minyak atau sedikit garing. 
5- Masukkan udang dan pucuk paku. Gaul rata hingga semua disaluti bahan rencah. 
6- Sesuaikan rasa dan padamkan api. 
7- Sedia untuk dihidang.


p/s:
#1- Pucuk paku dicelur/rebus sekejap untuk mengelakkan sayur jadi terlalu berair bila dimasak. 
#2- Tak perlu tambahkan air, sebab pucuk paku tetap keluarkan air (walaupun sedikit) dan akan jadi berkuah sikit, instead of kering-kering. 
#3- Rasa dulu sebelum tambah garam, sebab macam mama, pes tu dah cukup dah masin dia. 
#4- A twist of cara masak pucuk paku. Selalu orang buat masak lemak la, goreng belacan la kan. So bolehlah korang nak eksyen sikit depan adik-beradik lepas ni sebab masak lain dari yang lain. Hehehe. 


Selamat menerai, semua. 

Mama nak gi meeting. taaaaaaa~


No comments:

Post a Comment