LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday 15 March 2019

In My Definition of ... Nasi Goreng Tomyam

Assalamualaikum.

Masih lagi tak boleh move on dengan ke-teringin-an terhadap tomyam. I always have this weird idea lingering in my mind, sampailah mama dah buat dan rasa. Kalau sedap, for sure kena repeat. Kalau rasa dia weird, as weird as the idea was, hehe, that's it. Takmau dah lagi.


Selalunya dinner mama dengan papa makan ringan-ringan je. Kadang-kadang je makan berat-berat. Tapi hari tu memang mama tak boleh tahan dah, Menggaru-garu rasa nak buat nasi goreng tomyam tu. So, nasi goreng tomyam is in the making. Resipi boleh kata sebijik macam previous resipi.

NASI GORENG TOMYAM 


Bahan-bahan:
2 cawan nasi sejuk
4-5 ekor udang - dibersihkan
1 biji bawang besar - ditumbuk kasar
1 biji bawang putih - ditumbuk kasar
1-2 biji cili api merah (bangla) - ditumbuk kasar
1 batang serai - dititik
1-2 helai daun limau purut - diracik
2 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar sos tiram
1/2 kiub ayam
1/4 pokok broccoli - dipotong *optional
2 ketul cendawan shitake - dihiris nipis *optional
4 biji cherry tomato -dibelah dua
Garam, gula jika perlu
Minyak untuk menumis


Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan goreng seketika udang. Angkat dan ketepikan.
2- Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan tumbuk, serai dan daun limau purut hingga naik bau dan sedikit garing. 
3- Masukkan pes tomyam dan kacau rata. 
4- Masukkan cendawan dan kacau hingga sedikit garing. 
5- Masukkan tomato dan brocoli. Kacau rata. Masak hingga brocoli dan tomato sedikit layu. 
6- Masukkan sos tiram dan kiub ayam. Kacau lagi.
7- Masukkan nasi dan gaul rata. 
8- Tambah garam jika perlu. 
9- Padakamkan api dan sedia untuk dihidang. 

p/s:
#1- Paling terrrbaik adalah gunakan nasi sejuk, compared to nasi panas. Bari nasi goreng boleh jadi berderai elok. 
#2- Cendawan akan keluarkan sedikit air. 

No comments:

Post a Comment