LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday 28 August 2019

In My Definition of ... Siakap Stim Asam Boi

Assalamualaikum.

Most of the time, masak special-special ni time berkumpul ramai-ramai, selalunya kat rumah MIL lah. Time yang mama masak ni, Pakcik Adi ada balik. TanyaMIL, apa menu yang dia plan untuk lunch hari tu, only then baru mama fikir lah apa nak masak to complement that menu.


Mama pun tak ingat dah MIL masak apa hari tu, tapi lauk MIL ni, boleh agak dah. Tak kari ayam, ayam sambal. Tak pun tomyam ayam. Balik-balik memang itu jelah lauk yang MIL akan masak everytime anak-anak dia nak balik. Sampaikan Angah tanya, lauk favaourite pakcik kari ayam ke? Hahaha. 

To be honest, ni first time sebenarnya mama masak ni. Tak pernah try, tak pernah rasa or makan di mana-mana, mama gamble habis masak ni. Nasiblah. Nasib baiklah sedap pulak perginya. Sampai MIL cakap, sedap tapi sikit pulak. Kalau masak dua ekor, lagi sedap makan. Ehhhh, ni kan sampingan je?

So, lets cekidaut apa yang sedap sangat tu. Hahaha.


SIAKAP STIM ASAM BOI

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap - dibersihkan dan ditoskan
1 inci halia - dihiris memanjang
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1/2 batang carrot - dipotong memanjang
1 batang bunga kantan - dihiris halus
2-3 biji asam boi
1 biji bawang besar - dihiris kasar
2-3 biji cili bangla - dihiris kasar
1 biji lemon - diambil jus
1 helai daun limau purut - dihiris halus
Sedikit sos tiram
Sedikit lada putih
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Daun ketumbar untuk hiasan

Cara-cara:
1- Lumur ikan dengan bawang putih yang telah ditumbuk dan garam. 
2- Masukkan ikan ke dalam loyang / pinggan yang akan digunakan untuk mengukus. 
3- Susun halia di dalam rongga perut ikan dan di atas ikan.
4- Stim lebih kurang 10 minit dengan menggunakan api besar.
5- Sementara itu, dalam periuk yang berlainan, panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga naik bau. 
6- Masukkan semua bahan hiris dan kacau sekejap. 
7- Masukkan jus lemon dan asam boi. 
8- Masukkan sos tiram dan lada putih. 
9- Perasakan dengan garam jika perlu. 
10- Padamkan api dan sedia untuk dihidang. 
11- Untuk menghidang, curahkan kuah ke atas ikan dan taburkan daun ketumbar. 

p/s:
#1- Asam boi tu dia dah manis and masin, jangan terus letak banyak walau suka macammana pun dengan asam boi tu. 3-4 are just nice. 
#2- Mama takde letak gula/garam tambahan lagi dah sebab dah just nice rasanya.


No comments:

Post a Comment