LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday 27 August 2019

In My Definition of ... Udang Sweet Sour

Assalamualaikum.

Dah hari-hari biasa malas, bila hujung minggu terpaksalah merajinkan diri. Entah ye ke idak mama masak ni masa hujung minggu. Hehehe. Anggap jela iye, ye. 

Ideanya datang sebab mama dah semak tengok sos ni banyak sangat dalam peti ais tu. Dia jadi lagi semak bila budak kecik tu rajin nau dok mengemas peti ais and habis semua sos ni dia "kemas", as if dia tak berkenan dengan cara mama kemas. Herggggh!


Memang betul-betul kemas peti ais mama ni. Hahaha. Semua bahan ni adalah bahan yang dah hujung-hujung, means that pas masak ni, dah togel peti ais mama. Terpaksa pergi grocerry shopping petang karang. Hihihi. 


 UDANG SWEET SOUR 

Bahan-bahan:
300g udang - dibersihkan dan digaul garam dan kunyit
2 sudu besar cili blend
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 biji tomato - dipotong kasar
1/2 biji mangga muda - dipotong kiub
1 biji cili hidup - dipotong serong
1 batang daun bawang - potong panjang
2 tub sos masam manis McD 
Sedikit sos tiram
Garam, gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan goreng seketika udang. Angkat dan ketepikan.
2- Dengan menggunakan lebihan minyak udang tadi, tumis cili hingga naik bau dan garing. 
3- Masukkan tomato dan mangga. Kacau rata. 
4- Masukkan sos tiram dan sos masam manis. Kacau rata.
5- Masukkan udang, cili dan daun bawang. Kacau sekata.
6- Sesuaikan rasa dengan garam dan gula. 
7- Siap dan sedia untuk dihidang. 

p/s:
#1- Sos masam manis McD boleh ganti dengan plum sos. Kalau takde sangat, guna sos cili pun boleh. Apa ada hal, kita yang buat dia. Hihu.
#2- Macam biasa, boleh tukar ganti mana-mana bahan to suit your liking, or your pocket, or... whateverlah. 





No comments:

Post a Comment