Assalamualaikum.
Sardin ni antara favourite food mama, especially sambal sardin. Hari-hari makan pun takpe. Anak mama yang suka tu ha, Angah. Kalau buat sambal sardin ni, memang banyak dia makan nasi. Dia tu dah lah picker eater. Kalau dia makan banyak tu, memang mama suka sangatlah.
Ni menu left-over sebenarnya. Nasi lebih, sardin lebih. Nak buang tu rasa sayang and macam membazirlah pulak. Tak baik membazir, ye kawan-kawan. Merajuk rezeki tu nanti, tau le korang. Hehehe. So, jadilah nasi goreng ni ha.
NASI GORENG SARDIN
Bahan-bahan:
1 cawan nasi - gaul dengan sedikit garam
2 ulas bawang merah = ditumbuk
2 biji cili kering - direndam hingga kembang dan ditumbuk
Sardin - dihancurkan
Fishball -dihiris (optional)
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.
2- Masukkan fishball dan gaul rata.
3- Masukkan nasi dan gaut hingga sekata.
4- Siap dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment