LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 2 March 2017

In My Definition of ... Asam Pedas Ikan Tenggiri

Assalamualaikum.

Hai again uolsss. Resipi lagiii. Hahahaha. Sabar lah sabariah! Nanti mama cerita-ceriti lah. Sekarang tengah rajin nak bagi resipi ni. Hadap jelah. Hehehe.

Signature dish of Melaka is Asam Pedas, kan? Tapi kalau makan kat bandar nun dengan makan yang MIL masak, ada beza la dari segi rasa tu. So, mama rasa yang betul-betul Asam Pedas Melaka is yang dimakan kat kedai nun lah. Beza antara yang kedai masak denga MIL masak is the rempah yang diguna. Kat kedai nun ada letak halba. Jintan tu mama tak sure, tapi macam ada rasa-rasa tu. Wallahualam. Belum pernah lagi mama tanya resipi kat mana-mana makcik kedai. Hehehe. Will do one fine day. Oh, kalau MIL dia tak letak. Asam pedas dia is very straight forward.

Asam Pedas ni lain sikit bahan dia ko letak, rasa dia memang lain. Contoh, daun limau purut dengan daun kesum. Belum lagi masuk bunga kantan. Sebenarnya, mana-mana pun ko letak rasanya sedap aje. Tapi sedap yang lain-lain lah. Paham ke idok ni? Hahaha.

By the way, resipi ni adalah resipi yang diapprove oleh tekak papa. Sebab dia kata, asam pedas ni mama masak 'jadi'. Iyolah, jadi kat tekak dia. :p


 ASAM PEDAS IKAN TENGIRI

Bahan-bahan:
2 keping isi ikan tenggiri - dibersihkan
2 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
1/2 inci kunyit hidup - ditumbuk (mama guna kunyit serbuk)
2-3 sudu besar cili kisar 
1 sudu kecil halba
1 sudu besar pes asam jawa
Sedikit belacan
Daun limau purut 
1 batang serai - diketuk
1 biji terung - potong ikut suka
1 biji tomato - potong ikut suka
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk. 
2- Masukkan halba, daun liamu purut dan serai. Kacau hingga bahan tumbuk garing. 
3- Masukkan cili kisar dan belacan. Masak hingga cili garing. 
4- Masukkan asam jawa. Tambah sedikit air. Kacau rata. 
5- Masukkan terung. Biarkan seketika. 
6- Masukkan ikan dan tomato. 
7- Sesuaikan rasa garam dan asam. 
8- Jika terung dah cukup lembut dan ikan dah masak, padamkan api. 
9- Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment