Pergi beli lauk pun boleh rambang mata, boleh tak? Tengok bahagian lauk, tengok bahagian sayur, alamak. Menjejes air liur iolss. Hahaha. Plan asal nak beli benda lain, dah sampai serta-merta semua plan asal bertukar. Kalau mama ni ialah sebuah komputer, mungkin hang sekejap sebab banyak sangat mende yang nak diproses dalam kepala ni ha. Segala apa yang terpandang dek mata, semua masuk jadi menu. Hahaha. Hebat sangat ni, nok!
So, hari tu mama berjaya mencekau udang dengan rebung. Lama jugak tak makan ni. Belum masak lagi dah tertelan-telan air liur membayangkan betapa sedapnya masakan sendiri. Hahaha. Kau mampu? Teruk betul pregnant kali ni. Asyik nampak makanan aje.
Masak lemak cili api ni kalau buat betul-betul pedas baru padepow. Power. Lagi power kalau masa makan tu, dia membuatkan kau merembeskan air hidung kau. Hahaha. Tapi yang mama masak ni memang pedas.
UDANG MASAK LEMAK CILI API REBUNG
Bahan-bahan:
300 g udang -dibersihkan
100 g rebung -ditoskan
1 labu bawang besar (Small size) -ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
1/2 inci kunyit hidup - ditumbuk
4-5 biji cili api - ditumbuk
1 batang serai - dititik
1/2 kotak santan
1/2 biji Jus limau nipis
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1- Masukkan semua bahan tumbuk dan serai bersama sedikit air ke dalam periuk. Didihkan sekejap.
2- Masukkan rebung dan didihkan lagi sekejap.
3- Masukkan santan. Sentiasa kacau supaya santan tak berketul.
4- Masukkan udang dan kacau lagi.
5- Perasakan dengan garam dan jus limau nipis. Sesuaikan rasa.
6- Agak-agak udang dah masak, padamkan api.
7- Sedia untuk dihidang.
p/s:
#1- Udang atau mana-mana seafood tak perlu dimasak lama. Lama sangat kang takut jadi liat pulak.
#2- Mama takde stok kunyit hidup, so mama guna kunyit serbuk je. Kalau kunyit hidup,color kuning dia tu lagi cantik la sikit.
#3- Mama sesaja try test guna jus limau nipis. Selalu tengok Jamie Oliver buat camtu kalau masak Green Thai Curry. Kalau takde, kau campak ajelah asam keping sekeping dua. Kalau takde jugak, kau pandang ajelah kuah kau tu.
No comments:
Post a Comment