LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Monday 29 March 2021

In My Definition of ... Egg Tofu Brocoli

 Assalamualaikum. 


Rasa macam tak banyak mama share sayur-sayur eh? Nampak sangat kurang masak sayur. Hehehe. Sayur hari ni senang yo masak eh, kalau mama yang masak mana maunya yang susah-susah. Jangan risau le. 


Hari ni kita masak brokoli ye anak-anak. Anak mama yang paling kecik suka nau makan brokoli. Agaknya kat sekolah pun itu yang cikgu selalu hidangkan ke dia agaknya. 

Dish ni simple, bahan mudah, masak mudah tapi hasil confirm sampai jilat pinggan punya. Iye, betul. Korang ingat mama suka sangat membongak ke? (Memang pun. Hahaha). 

Meh le menerai. Kalau jadi, tagla mama sikit. Kalau tak jadi, korang buat diam sudehhhh. Hihihi. 

EGG TOFU BROCOLLI
Bahan-bahan:
3 tiub egg tofu 
1 jambak brokoli
1 biji bawang besar - dihiris biasa
2 ulas bawang putih - dicincang 
1 sudu sos tiram
Sedikit lada sulah
Sedikit air (jika perlu)
Garam secukup rasa 

Cara-cara:
1- Tofu dipotong bulat dan digoreng. Ketepikan seketika. 
2- Timus bwang merah dan bawang putih hingga naik bau. 
3- Masukkan brocolli dan sedikit air. Kacau rata. 
4- Masukkan sos tiram, lada sulah dan garam. Kacau rata. 
5- Masukkan egg tofu yang telah digoreng tadi. Kacau lagi. 
6- Tambah lagi sedikit air dan adjust rasa (jika perlu) 
7- Padam api dan siap untuk dihidang. 


p/s:
#1- Mama punya ni mama pergi frozenkan, tu pasal dia jadi macam flakey macam tu. Kalau tak, dia smooth and silky cantik je. 




No comments:

Post a Comment