LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday 23 March 2021

In My Definition of ... Siakap Kengsom

Assalamualaikum.

Mama tengah puasa ni sebenarnya, tapi kan bila mengingatkan betapa sedapnya kengsom ni, dengan masam manis masin dia semua cukup, ya Allah, tak sedar dah meleleh air liur ni ha. Hahaha. Teruk betholll perangai. Macam budak baru belajar puasa. 

                                                             

Berangan nak masak ni dah lama, beli nanas sampai dah berkali-kali, beli busuk, beli lagi busuk lagi. Busuk tu bukan sebab orang tu jual nanas tak bagus, tapi sebab mama kan "rajin". Masa membeli tu memang le kemain beriya, lepas tu dah balik, terperuklah nanas tu sampai busuk jadinya.  


Resipi macam biasa, mama took a quick glance kat Daridapur, pastu kita sesuaikanlah dengan tekak kita. Walaupun muka desa, tekak kita taste kayangan tau. Kahkahkah. Nak jugekkk. 


SIAKAP KENGSOM 


Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap - dipotong ikut suka dan dibersihkan. 
2 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih*
2 biji cili hidup*
3-4 biji cili bangla*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1 inci belacan*
1 batang serai - diketuk
1/2 biji nanas - dipotong ikut suka
1 genggam bayam brazil
1 sudu kecil lime powder
Sedikit sos ikan
Garam, gula secukup rasa


Cara-cara:
1- Bahan * diblend halus. 
2- Masukkan bahan blend, serai dan sedikit air kedalam periuk. Masak seketika. 
3- Masukkan nanas dan ikan. Masak hingga mendidih. 
4- Masukkan sos ikan dan sesuaikan rasa dengan garam dan gula. Biarkan mereneh seketika. 
5- Masukkan bayam brazil, kacau seketika dan padamkan api bila bayam agak layu. 
6- Masukkan lime powder dan kacau lebih kurang. Biarkan sekejap. 
6- Padamkan api. Dah siap dan sedia untuk dihidang. 

p/s:
#1- Kalau time-time takde selera tu, kengsom ni boleh jadi penaik selera. Silap-silap bertambah dua,tiga pinggan yang kengkonon kata takde selera tadi tu. Hihihihi. 
#2- A good alternative to tomyam. 

No comments:

Post a Comment