LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday 26 March 2021

In My Definition of ... Laksa Kedah

 Assalamualaikum. 


Eh korang tau tak banyaknyalah jenis laksa ni. Boleh kata, every state ada depa punya own laksa. And masing-masing ada ciri unique pada laksa depa, walaupun kuah depa semua ada rasa yang hampir sama, iaitu rasa ikan. Mama ingatkan bila orang dok sebut-sebut laksa penang or laksa utara tu, ingatkan sama lah dengan apa yang mama selalu makan dari kecik, rupa-rupanya ...

And utara tu, which state yang depa try to refer sebenarnya? Sebab utara ni ada 4 states kot. Perlis, Kedah, Penang and Perak. So which one is which? 

Nak lagi paham, boleh usha kat sini. Mama pun lepas tengok ni baru tau. Boleh imagine tak betapa innocent dan noob nya mama dalam arena laksa ni. Hahaha. Tapi logikla, mama bukan hantu laksa pun. 

Disebabkan mama not really into laksa, so sepanjang nak masuk 15 tahun dah kahwin ni, sekali pun mama tak pernah try masak laksa. Bukan tak reti, reti je. Kalau tak tau sangat pun, apa masalahnya, Uncle G kan ada. Entah macam mana, satu hari tu teringinlah pulak. Bukan teringin nak makan laksa, tapi teringin nak masak laksa, pasal nampak ikan selayang gemuk-gemuk. Balik tu, keletang-keletung ... pooof ... jadilah my first ever laksa kedah.




Bila dah buat tu, teruslah kita pun bagi sana, bagi sini, bagilah semua orang pakat rasa laksa kita kannn. Hidden agenda dia sebenarnya nak habaq kata laksa pun kita pandai masak aihhh. Hahaha. Lepas tu, masak laksa ni dah jadi macam acara mingguan, setiap minggu masak, sampailah mama dah malas. Hahaha. 

 

Setakat ni, most adik-beradik MIL semua pakat rasa dah laksa mama. As expected, semua puji cakap sedap. Eh, mestilah. Kalau tak sedap, mama makan je sorang-sorang kat rumah. Hahahaha. Kalau tak, takdelah ada yang bagi statement "Semua Noni masak sedap". Adehhhh... lambung tak jatuhlah orang kata. Hahaha. 

LAKSA KEDAH MAMA STYLE


Bahan-bahan:
1 bungkus laksa segera Cap Kunci - dicelur dan diketepikan. 
1kg ikan selayang - dibersihkan 
10 biji cili kering - direndam air panas*
5 biji cili bangla - optional*
3 biji bawang besar (size M)*
3 ulas bawang putih*
1 inci belacan *
2 kuntum bunga kantan
Beberapa keping asam keping
Daun kesom sebanyaknya
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1- Rebus ikan dengan beberapa keping asam keping dan garam selama 10-15 minit.
2- Padamkan api dan asingkan isi dan tulang ikan. 
3- Tapis air rebusan ikan dan masukkan ke dalam periuk yang lebih besar untuk masak kuah.
4- Blend semua bahan bertanda * dan masukkan ke dalam periuk. Masak atas api sederhana. 
4- Blend semua isi ikan dan masukkan ke dalam periuk.  
5- Blend semua tulang ikan dan tapiskan ke dalam periuk. (Ulang 2-3 kali)
6- Masukkan daun kesum, asam keping, bunga kantan dan sedikit garam. Masak hingga kuah mendidih. 
7- Sebelum padamkan api, sesuaikan rasa masam dan masin kuah. Tambah garam / asam keping ikut kesesuaian. 
8- Jika semua dah ok, padamkan api dan sedia untuk dihidang. 

Hiasan:
Telur rebus
Hirisan cili api
Hirisan timun
Hirisan bawang besar
Hirisan daun selom

p/s:
#1- Nak siapkan kuah ni lama sebenarnya kat nak prep bahan tu, especially nak blend ikan tu. Masaknya, sekejap je. 
#2- Terpaling sedap bila kuah dibiarkan overnight. Kalau terus makan tu, sedap jugak, tapi lagi padepowww kalau makan petang-petang sikit atau esoknya. (Kalau nak makan pagi, masaklah malam sebelumnya kuah tu)
#3- Mama suka kuah yang rich dengan aroma daun kesom and bunga kantan, so masa blend cili tu, mama blend sekali batang daun keson and batang bunga kantan tu sikit. 
#4- Kalau korang jenis suka kuah tu ada isi ikan chunky-chunky sikit, maybe boleh asingkan sikit isi ikan masa nak blend tu, korang mash guna garfu je. Mama kan OCD, so semua mama blend halus. Masa first time tu siap tapis lagi. Boleh bayangkan tak betapa smooth-and-silky nya kuah tu. Bila biar, kuah jadi pekat gila. Ramai komen bab ni. (Maybe depa jenis suka kuah pekat kot no) 




 

No comments:

Post a Comment