LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Saturday 20 March 2021

In My Definition of ... Kari Kepala Ikan Salmon

Assalamualaikum.

Rasa macam teringin pulak bila member cerita makan kari ikan salmon. Tak tau apa nak diexpect dengan salmon yang dikarikan. Yelah, salmon pun bukannya makan setiap hari, apatah lagi dikarikan pulak tu. 
 


Salmon ni sedap sebab dia berlemak. So, bila masak kari tu, sedapnya Ya Allah tak tau nak habaq. Serius guyssss sedap. Tapi macam biasa, kita karikan part kepala la. Tak sesuai pulak kepala nak grill kannn. Tak tau pulak kalau memang ada yang grill kepala salmon. 

Bila makan kari ni kan, tiba-tiba terimbau kenangan lama. Tiba-tiba kari ni rasa macam arwah mak punya. Bila masak dah mencapai level 'sama macam mak punya', mama rasa mama dah berjaya sangat dah tu. 

Mehlah korang sama-sama rasa kari arwah mak mama macam mana.


KARI KEPALA IKAN SALMON


Bahan-bahan:
1 bahagian kepala ikan salmon - dibersihkan
1 labu bawang besar - ditumbuk halus
1 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 sudu kecil halba campur
1/2 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
2 sudu besar rempah kari ikan pedas
1 biji tomato - dibelah empat
1 keping asam keping
Santan secukupnya
Garam secukup rasa

Cara-cara: 
1- Panaskan minyak dan tumis halba campur, kulit kayu manis dan daun kari hingga naik bau. 
2- Masukkan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk dan tumis hingga garing.
3- Masukkan rempah kari, kacau sedikit dan masukkan sedikit air. 
4- Tumis hingga rempah masak dan pecah minyak. 
5- Masukkan air dan masak lagi hingga pecah minyak lagi. (Ulang 3-4 kali). 
6- Masukkan ikan, asam keping dan tomato. 
7- Masukkan santan dan masak hingga mendidih dan pecah minyak. 
8- Perasakn dengan garam secukupnya. 
9- Siap dan sedia untuk dihidang. 

p/s:
#1- Mama campurkan sikit minyak kelapa dengan minyak masak biasa masa nak menumis. Bau yang naik tu buat rasa rindu kampung. 
#2- Ikan tu jangan dikacau sangat-sangat. Tinggal tulang je karang sebab isi semua dah berderai. 
#3- Boleh masukkan apa-apa tumbuhan kesukaan. (Kalau nak masuk bendi, kena masukkan last sekali sebelum padamkan api ). Tomato tu je yang available dalam peti mama all the time. Hihihi. 
#4 - Kepala salmon boleh ganti dengan apa jua jenis jenis anggota haiwan lain. Tapi mesti haiwan sealam laaaaa. Kalau lembu/kambing/ayam lain sikit bahannya. 

 





No comments:

Post a Comment