LOVE LOVE

Daisypath Anniversary tickers

Friday 26 March 2021

In My Definition of ... Siakap Stim Limau

Assalamualaikum. 

Ini bila kala masak pun tak ingat dah, tapi ni mesti time MIL datang rumah. Mama selalu masak beriya siap garnished bagai ni bila MIL datang je. Hahahaha. Dasar suka nak berkompang dia pandai masak. Hahahaha. 



Dulu-dulu, siakap ni orang have-have je boleh makan. Orang standard macam kita ni, bila beli ikan siakap tu dia kenduri sekampung. Tapi padanla, dulu kalau beli tengoklah size dia berapa besar. Sekarang ni, hari-hari makan siakap sampai rupa pun dah takde beza denga siakap tu. 

Siakap stim ni senang kerja gaissss. Kalau nak buat masak lain-lain nak kena goreng dulu la, tumis dulu lah. Ah, taknak-taknak. Kerja leceh. 

Moh kita masak?

SIAKAP STIM PALING SIMPLE DIDONIAAA


Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap - ddibersihkan
1 biji bawang besar - dihiris biasa*
2 ulas bawang putih - dicincang halus*
1 inci halia - dipotong panjang*
1 sudu makan lime powder 
Sedikit sos tiram
Sedikit lada putih
Sedikit fish sauce
Daun ketumbar secukupnya
Garam,gula secukup rasa

Cara-cara:
1- Perapkan seketika ikan dengan sedikit garam, sos tiram dan lada putih. 
2- Susun ikan dalam beklas yang sesuai. 
3- Taburkan bahan-bahan yang bertanda * dan akar ketumbar
4- Kukus ikan selama 15 minit atau hingga ikan masak. 
5- Bancuh lime powder, fish sauce dan sedikit gula dengan sedikit ( 2 sudu besar air) dan tuangkan ke atas ikan. 
6- Padamkan api dan tabur daun ketumbar yang dihiris kasar. 



 

No comments:

Post a Comment